Αρχική Σελίδα
Επικοινωνήστε μαζί μας ΚΕΠ Δημοσκοπήσεις Σύνδεσμοι Χάρτης Ιστοχώρου Βρείτε μας στο Facebook Blog
  Αρχική Σελίδα  
Είσαστε εδώ: Αρχική Σελίδα » Κοινωνία » Υγεία | Βοήθεια στο Σπίτι | ΚΑΠΗ | Σύλλογοι & Φορείς | Δράσεις για τα αδέσποτα
Δράσεις για τα αδέσποτα

Ο Δήμος Σαρωνικού, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν στην προστασία των ζώων, αλλά και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων εντός των διοικητικών του ορίων.
Συγκεκριμένα:
  1. Σε εφαρμογή του Νόμου 4039/2012 και σε συνέχεια προγραμμάτων που υλοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια στις κοινότητες που τον αποτελούν, ο Δήμος Σαρωνικού και φέτος πραγματοποιεί συντονισμένες δράσεις για τη στείρωση θηλυκών αδέσποτων σκύλων της περιοχής.  Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας που έχει ως στόχο να επιτευχθεί ο έλεγχος των γεννήσεων και η μείωση του αριθμού των αδέσποτων, έχει συναφθεί σύμβαση με κτηνίατρο που δραστηριοποιείται στην περιοχή, ο οποίος έχει αναλάβει τις στειρώσεις των ζώων, τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για Καλααζάρ, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
  2. Ειδικά για τα έτη 2013-2014, ο Δήμος Σαρωνικού έχει επικεντρώσει την προσπάθειά του στον αντιλυσσικό εμβολιασμό όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού αδέσποτων σκύλων και γατών για πρόληψη τυχόν κρουσμάτων λύσσας (σύμφωνα με την ΚΥΑ 331/10301). Ο Δήμος Σαρωνικού με ιδίους πόρους έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό αριθμό εμβολίων για τη λύσσα και ήδη για το έτος 2013 έχουν εμβολιαστεί 200 περίπου σκυλιά, τα οποία διαθέτουν ταυτότητα (αριθμό ατομικής σήμανσης) που έχει τοποθετήσει ο κτηνίατρος στο λουράκι μετά τον εμβολιασμό τους (δεν έχει γίνει σήμανση με microchip). Προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία η προσπάθεια αυτή, καλούμε εθελοντές κτηνιάτρους ή φοιτητές της κτηνιατρικής σχολής καθώς και εθελοντές φιλόζωους να βοηθήσουν στη διαδικασία του εμβολιασμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς κατά της λύσσας.
  3. Η περισυλλογή των ζώων γίνεται με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών και φιλόζωων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Σαρωνικού, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους και ελπίζουμε να τους έχουμε στο πλευρό μας και στην συνέχεια αυτής της προσπάθειας. Το μέτρο αυτό επιλέχθηκε ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και του ότι τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούν για την άμεση κατασκευή καταφυγίου.
  4. Σε μια προσπάθεια επιπλέον ενίσχυσης του προγράμματος προστασίας των αδέσποτων ζώων, ζητάμε την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών. Όσοι φιλόζωοι και εθελοντές επιθυμούν να βοηθήσουν, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Σαρωνικού στο τηλέφωνο 2299 320341 (κα Λίλη Πεδιώτη).
Επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων του δήμου είναι ο έλεγχος της υγείας και του πληθυσμού (μέσω των στειρώσεων) των αδέσποτων ζώων προκειμένου να συμβιώνουν αρμονικά στη δική μας κοινωνία.