Αν πιστεύουμε ότι μιλώντας για «χάσμα των φύλων στην επιστήμη» γινόμαστε υπερβολικοί, δεν έχουμε παρά να δούμε τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία: λιγότερο από το 30% του ερευνητικού δυναμικού παγκοσμίως είναι γυναίκες.
Για το λόγο αυτό, η 11η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη και τιμάται κάθε χρόνο με στόχο την ισότητα των φύλων στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM).
Οφείλουμε, ως κοινωνία, να γυρίσουμε την πλάτη στα στερεότυπα των ρόλων και να υποστηρίξουμε τις γυναίκες που στρέφονται προς τις επιστήμες. Να προβάλουμε σπουδαία πρότυπα γυναικών, που με την έρευνα τους κατάφεραν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα ελπίδα για υγεία και ευημερία, ως ένα κίνητρο για όσες θέλουν αλλά δεν τολμούν.
Επίσης, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί μπορούν να υποστηρίξουν τις γυναίκες προς αυτή την κατεύθυνση μέσω υποτροφιών και χρηματοδοτήσεων, καθώς η έλλειψη χρηματικών πόρων είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και την ολοκλήρωση των σπουδών.
Έχοντας ως παγκόσμιο πρότυπο την Marie Curie και φθάνοντας ως την δική μας Ελληνίδα Δρ. Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως κατά του καρκίνου του μαστού, ας κοιτάξουμε το μέλλον με καθαρό βλέμμα δίχως διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.
Από την Επιτροπή Ισότητας Δήμου Σαρωνικού