Δήμος
Σαρωνικού
Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Νέα

Δελτία Τύπου

Δείτε Περισσότερα
Πέμπτη 15.02.2024

Δημήτρης Παπαχρήστου στον Blue Sky TV: «Θέλουμε οι δημότες μας να αισθανθούν ότι δικαιώσαμε την ψήφο τους»

Το πρόγραμμά του ώστε ο δήμος Σαρωνικού να γίνει ένας δήμος πρότυπο στο τέλος της 5ετίας ανέλυσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου, μιλώντας στην τηλεόραση του Blue Sky και την εκπομπή «Διάλογο με την Αυτοδιοίκηση» με τη Φωτεινή Βρύνα. «Θέλουμε να έχουμε φτιάξει έναν τελείως διαφορετικό δήμο από αυτόν που παραλάβαμε. Να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το σύνολο του προγράμματος μας ώστε οι δημότες μας να αισθανθούν ότι δικαιώθηκε η ψήφος τους», τόνισε.

 

Στην κατεύθυνση των αλλαγών που προγραμματίζονται, ο Δημ. Παπαχρήστου ανέπτυξε τον σχεδιασμό του για την ενεργειακή μετάβαση και την κυκλική οικονομία και ανέδειξε τη σημαντικότητα σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων καθώς, όπως σημείωσε, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και της αξιοποίησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

 

Επιπλέον, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις κυκλικής οικονομίας και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, τόνισε ότι ο δημοτικός σχεδιασμός καθαριότητας τροποποιείται και προτάσσεται ως μέθοδος η ανακύκλωση. Κάτι που στην πράξη σημαίνει αύξηση των διαφορετικών ρευμάτων (δηλ. της ξεχωριστής συλλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων) και στοχευμένη εβδομαδιαία ενημέρωση σε παιδιά σχολείων, που ήδη πραγματοποιεί ο δήμος σε συνεργασία με το πρόγραμμα The Green City.

 

Στη συνέχεια μιλώντας για το φλέγον ζήτημα της αύξησης του τέλους ταφής απορριμμάτων, σημείωσε ότι «αποτελεί καταδίκη για τους δήμους καθώς εισπράττεται μέσω της μείωσης των ΚΑΠ. Για αυτό και εμείς, όπως και πολλοί ακόμη δήμοι μαζί και με την ΚΕΔΕ, προσφύγαμε στο ΣτΕ. Στην περίπτωση που το μέτρο τελικά εφαρμοστεί, οι δήμοι θα έχουν μεγάλη δυσκολία να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς», τόνισε.

 

Ερωτηθείς για τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των δήμων, υπογράμμισε ότι «οι αλλαγές δεν είναι εύκολες αλλά εκτιμούμε ότι επί της αρχής η ενσωμάτωση των νομικών προσώπων στο δήμο και η ύπαρξη ενιαίας διοικητικής αρχής, είναι σωστή».  Διευκρίνισε δε, ότι σε αυτή την κατεύθυνση προετοιμάζεται ο αναθεωρημένος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Σαρωνικού, ώστε μόλις κλείσουν και οι Σχολικές Επιτροπές τον Ιούνιο,  να παγιωθεί η νέα δομή.

 

Ο Δημ. Παπαχρήστου μίλησε και για σειρά άλλων ζητημάτων.

  • Για τις αλλαγές στην καθημερινότητά του από τη στιγμή ανάληψης των δημαρχιακών καθηκόντων του, είπε:

«Όλα άλλαξαν αλλά και τίποτα δεν άλλαξε. Αν και 31 ετών, ασχολούμαι με τα κοινά και την αυτοδιοίκηση εδώ και μια δεκαετία, είτε ως δημοτικός σύμβουλος, είτε ως αντιδήμαρχος. Σίγουρα, πλέον, υπάρχουν περισσότερες ευθύνες αλλά και τα συναισθήματα, τώρα, είναι πιο έντονα όταν κάνουμε ωραία πράγματα, όταν πετυχαίνουμε και όταν βλέπω ότι πάμε  μπροστά.  Για εμένα είναι ξεχωριστή περίοδος».

  • Για την προετοιμασία του δήμου ενόψει καλοκαιρινής περιόδου:

«Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου ώστε το καλοκαίρι που οι κάτοικοι διπλασιάζονται και οι επισκέπτες υπερ-πολλαπλασιάζονται να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Το σύστημα διοίκησης και οι υποδομές είναι σχεδιασμένες για το χειμώνα. Εμείς ωστόσο παλεύουμε να το αλλάξουμε αυτό. Δουλεύουμε ώστε ο δήμος μας να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει την αύξηση πληθυσμού τόσο με συγκοινωνίες, όσο και με καθαριότητα και υπηρεσίες υγείας».

  • Για την αλλαγή νοοτροπίας στο μοντέλο διοίκησης:

Είναι απαραίτητη προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο σύγχρονο μοντέλο που θέλουμε. Ένα παράδειγμα αλλαγής νοοτροπίας που, όπως είδαμε, είναι λειτουργικό αποτελεί η μηνιαία στοχοθεσία που θέτουμε σε όλη τη δημοτική ομάδα, ώστε να μην διαχειριζόμαστε απλά την καθημερινότητα αλλά να πετυχαίνουμε σημαντικές αλλαγές και δύσκολους στόχους.

 

* Για να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού, Δημήτρη Παπαχρήστου, στην εκπομπή «Διάλογο με την Αυτοδιοίκηση» παρακαλούμε ακολουθείστε τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=5zk5cDPRKB4

 

  

 

Από το Γραφείο Τύπου  

Σημαντική Ανακοίνωση