Δήμος
Σαρωνικού
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Νέα

Δελτία Τύπου

Δείτε Περισσότερα
Δευτέρα 20.05.2024

Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων στον Δήμο Σαρωνικού

Με μία πρωτοποριακή κίνηση, η Δημοτική Αρχή Σαρωνικού παρουσίασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης  24.4.24, το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων, μια καινοτόμα βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε στην κατεύθυνση ευθυγράμμισης του δήμου με τους ισχύοντες ΕΔΣΑ και ΠΕΣΔΑ 2020-2030, οι οποίοι επιβάλλουν αύξηση της διαλογής στην πηγή και μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ.

 

Την παρουσίαση έκανε η Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας Ακριβή Καρούμπαλη, αφού προηγουμένως είχε παρουσιάσει μία επίσης σημαντική εργασία σχετικά με το ιστορικό της διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Σαρωνικού για τα έτη 2014-2023.

 

Το Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Σαρωνικού είναι εμπνευσμένο από το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής,  το τελευταίο όμως αναφέρεται μόνο σε μεμονωμένα ποσοστά και όχι σε ανάλυση μετρήσεων για κάθε Δήμο.

 

Tο Παρατηρητήριο θα αποτελέσει ένα από τα εργαλεία του Δήμου Σαρωνικού για να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα περί το 80% των παραγόμενων απορριμμάτων του Δήμου, οδηγείται προς Υγειονομική Ταφή όταν το ισχύον ΕΔΣΑ και το ΠΕΣΔΑ 2020-2030 επιβάλλουν το ποσοστό αυτό μέχρι το 2030 να μην υπερβαίνει το 10% και η προσπάθεια για εκτροπή που σημειώθηκε την τελευταία διετία δεν είναι ικανή να ανατρέψει την κατάσταση αν δεν ακολουθήσει θεαματική βελτίωση. Η μόνη λύση βελτίωσης, την οποία ο ΠΕΣΔΑ υποδεικνύει, είναι η διαλογή στην πηγή, που ωστόσο στο Δήμο Σαρωνικού δεν υπερβαίνει το 5%!

 

To Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Σαρωνικού θα παρακολουθεί και θα δημοσιεύει, ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, όλες αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους που μπορούν να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα θα δημοσιοποιούνται οικονομικά στοιχεία με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων, σημαντικότατο στοιχείο που επηρεάζει τα Δημοτικά Τέλη με τα οποία  χρεώνονται οι δημότες.

 

Κατηγοριοποίηση και Δομή του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Σαρωνικού

Α. Οικιακά, ογκώδη και πράσινα απορρίμματα που οδηγούνται στον ΧΥΤΑ –εκτροπές σε αδειοδοτημενους χώρους. Καταγραφή,ανάλυση και μελέτη δεδομένων.

 

Β. Μετρήσεις σχετικά με την «καθαρότητα» του ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥ Ανακύκλωσης Συσκευασιών

Γ. Διαλογή στη πηγή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ μέσω άλλων συστημάτων συλλογής.

Δ. Διαλογή στη πηγή ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ .

 

Ε. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ,  ΕΚΤΡΟΠΩΝ  ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

 

ΣΤ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Δ. ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΣΝΑ ΓΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2024

Τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου θα δημοσιοποιούνται κάθε μήνα με επικαιροποιημένα όλα τα επίσημα στοιχεία των Φορέων που θα είναι διαθέσιμα μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης ενώ τα οικονομικά στοιχεία θα δημοσιοποιούνται κάθε τετράμηνο.

 

 

                                                                                                                              Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Σημαντική Ανακοίνωση