Δήμος
Σαρωνικού
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Νέα

Δελτία Τύπου

Δείτε Περισσότερα
Τετάρτη 29.05.2024

Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου για την υποβολή δήλωσης καθαρισμού οικοπέδου

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου δίνεται στους πολίτες, προκειμένου να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας.

Η πλατφόρμα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/ καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr.

Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές οφείλουν έως τις 30 Ιουνίου 2024 να υποβάλλουν δήλωση ότι έχουν προχωρήσει στον απαιτούμενο καθαρισμό οικοπεδικών εκτάσεων και ακάλυπτων χώρων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από δάση, δασικές, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις καθώς και μέσα σε πάρκα ή άλση (Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024, ΦΕΚ 2695/ τ.Β΄/ 09.05.2024).

Στην ίδια πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλονται καταγγελίες για τα ακαθάριστα οικόπεδα.

 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει:

• Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

• Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

• Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

• Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

• Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

• Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

 

Περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στην υποχρέωση καθαρισμού:

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση καθαρισμού και συντήρησης του χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου) επιβάλλεται στους υπόχρεους από τον Δήμο:

α) Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ,

β) η δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.

 

Εγχειρίδιο Χρήσης Πολίτη:

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το Εγχειρίδιο Χρήσης Πολίτη:

https://akatharista.apps.gov.gr/manual/citizen?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR0xUr4TN1dsI8Fd6fPCTEu6BTesMmH2rGSkPmLR-wVeLdhj9xABBq6wfZw_aem_AViHyfwz4b55ki1_E891kDULmwD5vQ9UO4_XAUqjsqdgK1sKpt875kTamSYKKc5v9lYC4g4yxKFIf3Em1EPgF1Ix#intro

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

 

Σημαντική Ανακοίνωση