Ο Δήμος Σαρωνικού συμμετέχει και φέτος για δεύτερη φορά στη δράση Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Στόχος της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από το τρίπτυχο Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Τουρισμός.
Για το έτος 2013 (Μάιος – Ιούνιος) οι Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές εφαρμόζονται σε 12 νομούς και πραγματοποιούνται με τη σύμπραξη φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων με περιβαλλοντική δράση και οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας.
Στο Δήμο Σαρωνικού η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Μαΐου στις 10:30 π.μ.(σημείο συνάντησης: συμβολή της Περιφερειακής Οδού Χρήστου Ράπτη με την οδό 28ηςΟκτωβρίου – φανάρια προς Λαγονήσι) και θα περιλαμβάνει περίπατο και ξενάγηση στον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών στα Καλύβια, μνημείο με οικοδομικές φάσεις παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής και αξιόλογο ζωγραφικό και γλυπτικό διάκοσμο, η υποδειγματική συντήρηση του οποίου έγινε από την 1ηΕΒΑ (Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) μεταξύ 2002-2005, με χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων.
Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, του Δήμου Σαρωνικού και της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής.
Η ξενάγηση – περιήγηση θα γίνει με την πολύτιμη βοήθεια της αρχαιολόγου και επίτιμης διευθύντριας της 1ης ΕΒΑ κας Ελένης Γκίνη – Τσοφοπούλου, της αρχαιολόγου της 1ης ΕΒΑ κας Δήμητρας Πέτρου και του αρχιτέκτονα και προέδρου της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής κου Νίκου Παπαγιαννάκου.
Ο Δήμος Σαρωνικού καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στον συγκεκριμένο περίπατο προκειμένου να γνωρίσουν το μνημείο και να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά του τόπου μας.
