Δήμος
Σαρωνικού
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Τρίτη 1.04.2014

«Στο Λίχνισμα του Χρόνου» – Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στο δημοτικό τραγούδι

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου η εκδήλωση «Στο Λίχνισμα του Χρόνου» στην κατάμεστη αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Δημαρχείου Σαρωνικού στα Καλύβια.
Ένα νοερό μουσικοχορευτικό ταξίδι στις απόκρημνες βουνοκορφές και στα απόκρυφα ακρογιάλια της πατρίδας μας με τραγούδια του καημού και του πόνου, του έρωτα και της αγάπης, με τραγούδια αρχαιόμυθα, ακριτικά και παραλογές, αλλά και ειδικό αφιέρωμα στην επανάσταση του ’21, καθήλωσαν τους θεατές για δύο περίπου ώρες.
Οδηγός της μουσικοχορευτικής αυτής βραδιάς ήταν ο Κώστας Παυλόπουλος με την επταμελή ορχήστρα του (βιολί: Γιάννης Παυλόπουλος, κλαρίνο: Αντώνης Καλιούρης, λαούτο: Θοδωρής Γιαννόπουλος, κρουστά: Γιάννης Γευγελής, κανονάκι: Γιώργος Δεμελής, ούτι: Νίκος Αυγουστίδης, σαντούρι: Στέλλα Βαλάση και τραγούδι: Ντορέτα Παναγοπούλου). 
Εξαιρετική ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση του Πολυφωνικού του Πολιτιστικού Συλλόγου Δερόπολης – Πωγωνίου Ηπείρου που απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Επίσης, ξεχωριστή ήταν η παρουσία της ομάδας παραδοσιακού τραγουδιού Καλυβίων που μας θύμισε για ακόμα μια φορά την ιστορία του τόπου μας, σε ένα μοναδικό μουσικό πάντρεμα, όπου αποδόθηκαν δύο τραγούδια όπως λέγονταν στα Μεσόγεια στην αρβανίτικη διάλεκτο, αλλά και στην Πελοπόννησο.
Μέλη του Τμήματος Ελληνικών Χορών Καλυβίων του Νομικού Προσώπου «Αριστόδικος Δήμου Σαρωνικού» χόρεψαν και τραγούδησαν διάφορες περιοχές της Ελλάδας ξεσηκώνοντας τον κόσμο και παρασύροντας τον στο ταξίδι αυτό.
Την ευθύνη της διοργάνωσης της βραδιάς είχε ο δάσκαλος παραδοσιακού χορού Γιάννης Κοντογιάννης, ενώ η εκδήλωση έγινε από το Νομικό Πρόσωπο «Αριστόδικος».
Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και τόνισε πόσο σημαντικές ήταν οι αναφορές που έγιναν στο παραδοσιακό τραγούδι και την ιστορία του, από τα βυζαντινά χρόνια, τα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και στο νεότερο δημοτικό τραγούδι. Οι αναφορές ήταν κυρίως γύρω από τα ηρωικά τραγούδια, τα ακριτικά αλλά και τραγούδια του έρωτα, της αγάπης, της ξενιτιάς.
 
 

Σημαντική Ανακοίνωση