Δήμος
Σαρωνικού
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Τρίτη 2.04.2013

Εκδήλωση για τον αρβανίτικο πολιτισμό στον Δήμο Σαρωνικού

Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Νομικού Προσώπου «ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ» του Δήμου Σαρωνικού σε συνεργασία με τον Αρβανίτικο Σύνδεσμο Ελλάδος την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 στο αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου στα Καλύβια για την προβολή και ανάδειξη του αρβανίτικου πολιτισμού.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η οποία εγκαινίασε και την έκθεση βιβλίου για την ιστορία και τον πολιτισμό των Αρβανιτών που πραγματοποιείται στο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης και θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 5 Απριλίου (μέχρι τις 8:00μ.μ.), οι παραβρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν ομιλίες για τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τον αρβανίτικο πολιτισμό.
Συγκεκριμένα, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν: ο συγγραφέας και λαογράφος Γιάννης Πρόφης, ο οποίος μίλησε για τις αρχαίες ελληνικές ρίζες στα νεώτερα ελληνικά και αρβανίτικα έθιμα, ο αρχιτέκτονας Χρήστος Παπαχρήστος που ανέπτυξε τις συνήθειες των Μεσογειτών που χάθηκαν, ο Πρόεδρος του Αρβανίτικου Συνδέσμου Γιώργος Γέρου, ο οποίος μίλησε για την αρβανίτικη γλώσσα και την προέλευσή της και ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου που αναφέρθηκε στους σημαντικότερους ερευνητές των Αρβανιτών των Μεσογείων του προηγούμενου αιώνα.
Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια των Μεσογείων από το Τμήμα Ελληνικών Χορών Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού (διδασκαλία – επιμέλεια: Γιάννης Κοντογιάννης) και την Παραδοσιακή Χορωδία (διεύθυνση: Κώστας Σιδέρης).
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και παρουσίαση της παραδοσιακής γυναικείας αρβανίτικης νυφικής φορεσιάς, για την οποία ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου είπε ότι κατά την εκτίμησή του είναι μια από τις καλύτερες σε όλη την Ελλάδα λόγω των περίτεχνων κεντημάτων που την στολίζουν και είναι φτιαγμένα στο χέρι αλλά κυρίως γιατί είναι προσεγμένες μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια (απόδοση χρωμάτων, επιλογή υλικών κτλ.). Παράλληλα, ένας εκ των ομιλητών ο κ. Παπαχρήστος ανέλυσε και εξήγησε στους θεατές τους συμβολισμούς που εμπεριέχονται σε διάφορα σχέδια και σχήματα που αποτυπώνονται στην αρβανίτικη φορεσιά (πχ. γονιμότητα). 
Οι τρεις παραλλαγές της αρβανίτικης νυφικής φορεσιές που παρουσιάστηκαν από την Έλενα Μιχάλη (μέλος του χορευτικού τμήματος Καλυβίων) αποτελούν πιστά αντίγραφα της νυφικής φορεσιάς των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ουαιώνα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου, οι αντιδήμαρχοι Σαρωνικού κ.κ. Σπύρος Δημητρίου, Βαγγέλης Ζεκάκος, Γιώργος Σωφρόνης, Γιώργος Τζιβίλογλου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαρία Κόλλια, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Λιοδακάκης, καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Παναγιώτης Τσάμος και ο τραγουδιστής δημοτικών και αρβανίτικων τραγουδιών κ. Σπύρος Μπρέμπος.

Σημαντική Ανακοίνωση