Δήμος
Σαρωνικού
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Τετάρτη 13.03.2013

Αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σαρωνικού σε Καλύβια και Κουβαρά

Με χαρούμενες παιδικές φωνές, αστείρευτο κέφι και πολλά χαμόγελα από μικρούς και μεγάλους πλημμύρισαν η κεντρική πλατεία Καλυβίων και η πλατεία του Κουβαρά κατά τη διάρκεια των αποκριάτικων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 10 Μαρτίου.

Καλύβια
Πολλοί ήταν οι μικροί φίλοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου και συμμετείχαν στο 2ο Κυνήγι Θησαυρού. Τα παιδιά φορώντας τις αποκριάτικες στολές τους, οργανώθηκαν σε ομάδες και επιδόθηκαν στην αναζήτηση του χαμένου θησαυρού εκμεταλλευόμενοι τα στοιχεία – κλειδιά που τους δίνονταν και περνώντας από διάφορες δοκιμασίες. Η νικήτρια ομάδα αλλά και οι δύο επόμενες στην τελική κατάταξη κέρδισαν πλούσια δώρα, ενώ όλες οι ομάδες πήραν αναμνηστικά για τη συμμετοχή τους. Μετά το τέλος αυτής της δραστηριότητας, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν αποκριάτικες εντυπωσιακές πολύχρωμες μάσκες σε ένα πρόχειρο «εργαστήριο» και να ξεσαλώσουν στα φουσκωτά περνώντας στιγμές ξεγνοιασιάς και διασκεδάζοντας με την ψυχή τους.
Την ίδια ώρα στην πλατεία πολλές κυρίες των Καλυβίων και του Λαγονησίου χρησιμοποιώντας το κέφι και την τέχνη τους στη μαγειρική, έφτιαξαν παραδοσιακές συνταγές και κυρίως πίτες (μουσούντα και τυρόπιτα) ενώ οι κυρίες του ΚΑΠΗ των Καλυβίων έφτιαξαν χειροποίητα μακαρόνια, τις λεγόμενες ντόντιλιες, τις οποίες γεύτηκαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην πλατεία.
Η αποκριάτικη γιορτή στήθηκε χάρη στο μεράκι και τις πρωτότυπες ιδέες της διοργανώτριας ομάδας που αποτελούνταν από τους Μαργαρίτα Στουραϊτη, Λίλη Πεδιώτη, Γιάννη Φιλίππου, Σπύρο Κουρούκλη και Γιώργο Πετρινόλη, καθώς και στην πολύτιμη βοήθεια των κυριών Δήμητρας Κόλλια και Βίκυς Φιλίππου (στην κατασκευή των μασκών), των γυμναστριών Βίκυς Αντωνάκη, Αγγελικής Μάρκου και Κατερίνας Χάλαρη, αλλά και του δημοτικού συμβούλου Νίκου Πουλόπουλου, ο οποίος ανέλαβε την ιατρική κάλυψη της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Δημητρίου, η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Κόλλια, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων Γεράσιμος Κολάξης, οι σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας Μαργαρίτα Στουραϊτη, Μαρία Καγιάννη, Δημήτρης Διβάνης, Στέλιος Ράπτης και Κώστας Γιαννούλας και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Βαγγέλης Μιχάλης.

Κουβαράς   
Στη συνέχεια, το επίκεντρο των εκδηλώσεων μεταφέρθηκε στον Κουβαρά όπου η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κατερίνα Πρίφτη σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα διοργάνωσαν ένα παραδοσιακό καρναβάλι στην πλατεία του χωριού που περιελάμβανε την αναβίωση του παραδοσιακού αρβανίτικου γάμου και άλλων παραδοσιακών εθίμων. Στο καρναβάλι έλαβαν μέρος ομάδες καρναβαλιστών τόσο από τον Κουβαρά όσο και από άλλες περιοχές των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, δημιουργώντας μια πανηγυρική ατμόσφαιρα και παρασύροντας τον κόσμο που παρακολουθούσε σε ένα ξέφρενο ξεφάντωμα στους ρυθμούς του βασιλιά καρνάβαλου.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ομάδες από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο του Κουβαρά, από τον εξωραϊστικό σύλλογο «Αγία Αικατερίνη» (με θέμα «Οι Αδιάβροχοι»), από κατοίκους του Κουβαρά («Οι χιονάνθρωποι» και «DancingWithTheStars»), από τον εξωραϊστικό σύλλογο Νέου Ολύμπου («Οι Μπεκρήδες»), από κατοίκους της Κερατέας («Έρχονται τα πετρέλαια»), καθώς και από τη Χορευτική Ομάδα του Κουβαρά («Όλα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη»).
Η εκδήλωση περιελάμβανε και το παραδοσιακό γαϊτανάκι, ένα από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, ένα ξεχωριστό χορό που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς.
Το καρναβάλι, που πραγματοποιήθηκε χάρη στις προσφορές – χορηγίες καταστηματαρχών και κατοίκων της περιοχής, ολοκληρώθηκε με ένα μοναδικό γλέντι με ζωντανή μουσική, τραγούδι από τον Σπύρο Μπρέμπο, χορό, φαγητό και άφθονο κρασί που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, οπότε και έγινε το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου.
Στο καρναβάλι του Κουβαρά παραβρέθηκαν οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής Αλέξης Μητρόπουλος και Γιώργος Πάντζας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, οι Αντιδήμαρχοι Κατερίνα Πρίφτη, Γιώργος Τζιβίλογλου και Σπύρος Δημητρίου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Κόλλια, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Λιοδακάκης, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Κουβαρά Γιάννης Κίτσος, οι σύμβουλοι της τοπικής κοινότητας Ευανθία Αυγερινού – Σιμιτζή και Βασιλική Παχή – Βασιλείου και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Βαγγέλης Μιχάλης.
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες έτυχαν μεγάλης ανταπόκρισης τόσο από πλευράς συμμετοχών όσο και ως προς την προσέλευση του κόσμου, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία χάρη στην προσωπική δουλειά αλλά και τη δημιουργική φαντασία των διοργανωτών αλλά και των συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σαρωνικού θα ολοκληρωθεί το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου με δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν στις δημοτικές κοινότητες Αναβύσσου, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας. Συγκεκριμένα, ανά δημοτική κοινότητα έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα:
Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου: Την Κυριακή 17 Μαρτίου στις 10:30π.μ.στην κεντρική πλατεία Αναβύσσου, η Δημοτική Κοινότητα Αναβύσσου σε συνεργασία με τους συλλόγους της περιοχής, διοργανώνει αποκριάτικη γιορτή με παραδοσιακά δρώμενα, animateur, μουσική, τραγούδια, χορευτικά και πολλές άλλες εκπλήξεις.
Δημοτική Κοινότητα Σαρωνίδας: Την ίδια περίπου ώρα και συγκεκριμένα από τις 11:00 το πρωί έως και τις 2:30 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Σαρωνίδας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον εορτασμό της Αποκριάς με πολλά παιχνίδια και εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.
Δημοτική Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας: Την Καθαρά Δευτέρα (18/3) στο λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας θα λάβει χώρα μια ξεχωριστή γιορτή που θα περιλαμβάνει διαγωνισμό νηστήσιμης πίτας, έκθεση χαρταετών και εργαστήρι χαρταετού, επίδειξη μηχανοκίνητου αλεξίπτωτου πλαγιάς, ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά, καθώς και χορευτικό πρόγραμμα από χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων της περιοχής, μουσική και χορό.
 

Σημαντική Ανακοίνωση