To Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αναβύσσου εκδήλωση που οργάνωσε ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου για να τιμήσει την επέτειο των ενενήντα χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή καθώς και τη συμπλήρωση ογδόντα τριών χρόνων από την επίσημη ίδρυση της κοινότητας Αναβύσσου (21 -11-1929).
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Σπουδής κι Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕΜΙΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας και Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Σπάρτης, κος Λουκάς Χριστοδούλου. Το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση είχε την ευκαιρία να δει την αξιόλογη συλλογή καρτ ποστάλ του κυρίου Χριστοδούλου, η οποία περιλαμβάνει εικόνες της πρωτοπολιτείας της Ανατολής, της Σμύρνης και να πληροφορηθεί για όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνισμού της περιοχής κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αι. (1900-1922). Μέσα από τις καρτ ποστάλ και άλλες ιστορικές πηγές (χάρτες, στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα) ο κύριος Χριστοδούλου παρουσίασε στο κοινό της Αναβύσσου την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των Σμυρναίων λίγο πριν ζήσουν –μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες της Ανατολής – την καταστροφή της πόλης τους από την τουρκική λαίλαπα και την εμπειρία του διωγμού και της προσφυγιάς.
Μετά το πέρας της παρουσίασης του κου Λ. Χριστοδούλου, στο βήμα ανέβηκε ο κος Χρυσόστομος Αγκούτογλου, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Αναβύσσου και ιδρυτής του Μουσείου Φωτογραφίας Αναβύσσου. Ο κος Αγκούτογλου αναφέρθηκε, ιδιαίτερα συγκινημένος, στις συνθήκες εγκατάστασης των μικρασιατών προσφύγων από την Προποντίδα (το φθινόπωρο του 1924), την Καππαδοκία και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας (το Νοέμβριο του 1926 και εφεξής) στην περιοχή της Αναβύσσου καθώς και στην επίσημη ίδρυση της Κοινότητας Αναβύσσου βάσει του Προεδρικού Διατάγματος της 21ης Νοεμβρίου του 1929.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΧΛΟΑ, κος Πρ. Ζιγκιρίδης ενημέρωσε το κοινό για την πρόοδο των ενεργειών του Ομίλου σχετικά με την ίδρυση Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας στην Ανάβυσσο και κάλεσε τους συμπολίτες μας να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή προσφέροντας στο νέο μουσείο αντικείμενα που συνδέονται με το παρελθόν κάθε προσφυγικής οικογένειας και αποτελούν κομμάτι αναπόσπαστο της ιστορίας του τόπου μας (π.χ. αντικείμενα καθημερινής χρήσης, έπιπλα, σκεύη, εργαλεία, εργόχειρα, ενδυμασίες ή εξαρτήματα ενδυμασιών, παλαιά έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες κλπ.).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σαρωνικού κος Π. Φιλίππου, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, η Αντιδήμαρχος Σαρωνικού και Υπεύθυνη Πολιτισμού κα Αικ. Πρίφτη, οι Αντιδήμαρχοι Σαρωνικού κ. Τζιβίλογλου Γ., Τσαλικίδης Μ., ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοιν. Αναβύσσου κ. Χαρίτος Μ., οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Κωνσταντέλος Ανδ., Καραγιάννης Αθ., και ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Τριάδας Αναβύσσου κ. Ν. Πάστρας.