Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Μαϊου 2012, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου σε συνεργασία με το Δήμο Σαρωνικού, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Ηρώων Αναβύσσου.
Η εκδήλωση, που έφερε τον τίτλο «Λαογραφικός Περίπλους», ήταν πράγματι ό,τι δήλωνε και το όνομά της, ένας περίπλους, μια περιήγηση στις «ακτές» της ελληνικής λαογραφίας: στα τραγούδια και στη μουσικοχορευτική παράδοση των Ελλήνων, στα ήθη και τα έθιμα, στις παραδοσιακές τέχνες, τη συλλογική μνήμη και την ιστορία του ελληνισμού από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τις πατρογονικές μας εστίες στη Μικρά Ασία ως τα Επτάνησα.
Ο κόσμος της Αναβύσσου, καθώς και πολλοί επισκέπτες, είχαν την ευτυχία να απολαύσουν τις εμφανίσεις από σκηνής πολλών και αξιόλογων μουσικών και χορευτικών σχημάτων, αλλά και να περιηγηθούν στα περίπτερα που είχαν στηθεί στο χώρο της πλατείας από συλλόγους και φορείς που ασχολούνται με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του ελληνισμού.
Η έναρξη των σκηνικών εκδηλώσεων του «Λαογραφικού Περίπλου» έγινε από το Τμήμα Πολυφωνικού Τραγουδιού και από την Ορχήστρα νέων του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Κ.Ε.Π.Ε.Μ.) – Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής Σίμωνος Καρά. Ακολούθησαν οι εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων των συλλόγων που είχαν προσκληθεί από το ΧΛΟΑ: ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης», το Τμήμα Ελληνικών Χορών Καλυβίων του Ν.Π. Κ.Α.Π.Α. του Δήμου Σαρωνικού , ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρκοπούλου, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος «Αγία Μαρίνα» Παιανίας, η Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου (Παρνασσίδας).
Οι σκηνικές εκδηλώσεις του «Λαογραφικού Περίπλου» έκλεισαν με την παρουσίαση στοιχείων της θρακικής παράδοσης από το χορευτικό τμήμα του ΧΛΟΑ. Αρχικά έγινε η αναπαράσταση του θρακικού ευετηρικού δρώμενου «Περπερούνα» (σε λαογραφική επιμέλεια της φιλολόγου & λαογράφου Γεωργίας Χαρακοπούλου και επιμέλεια κίνησης του χοροδιδασκάλου του ΧΛΟΑ Σάκη Τσαγκογιάννη) και στη συνέχεια η χορευτική ομάδα παρουσίασε θρακιώτικους χορούς.
Οι σύλλογοι και οι φορείς που συμμετείχαν στο «Λαογραφικό Περίπλου» με εκθέσεις στο χώρο της πλατείας ήταν οι εξής: το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης του Μικρασιατικού Πολιτισμού
(ΚΕΜΙΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας, η Ένωση Συλλαίων, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος «Αγία Μαρίνα» Παιανίας, ο Σύλλογος Κρητών Λαυρίου «Η Μεγαλόνησος»
(Τμήμα Παραδοσιακού Κεντήματος), η Δημοτική Παραδοσιακή Σχολή «Το Κοπανέλι» της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας και τέλος το Τμήμα Παραδοσιακού Κεντήματος του ΧΛΟΑ.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρετέθη μπουφές για τους συμμετέχοντες και τους επίσημους προσκεκλημένους στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι .Ν. των Αγίων Θεοδώρων.
Το «Λαογραφικό Περίπλου» παρακολούθησαν – μεταξύ των άλλων – ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Αντιδήμαρχος Αναβύσσου κ. Γεώργιος Τζιβίλογλου, ο Αντιδήμαρχος Παλαιάς Φώκαιας κ. Μανώλης Τσαλικίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αναβύσσου κ. Μανόλης Χαρίτος , ο Αντιπρόεδρος της Δ.Κ. Αναβύσσου κ. Φ. Τροχίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σαρωνικού κ.κ. Ανδρέας Κωνσταντέλος, Ε. Ζεκάκος, Αθ. Καραγιάννης, καθώς και ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας & Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κος Ηρακλής Γκότσης.