Δήμος
Σαρωνικού
Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Τετάρτη 13.07.2011

Εκδήλωση με Κρητικούς χορούς στην Ανάβυσσο

Μια σπάνια παράσταση χορού και μουσικής αφιερωμένη στην Κρήτη από την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών των Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011 στην παραλία Αναβύσσου (Πέτρινο).
Η παράσταση που είχε τίτλο «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη» μας ταξίδεψε στα βάθη της αυθεντικής και ανεξερεύνητης ταυτότητας της Κρήτης. Το θεϊκό άκουσμα της λύρας συναντήθηκε με την τέχνη του κρητικού χορού, ενώ μέσα από προβολή βίντεο οι θεατές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον σπάνιες καταγραφές από την Κρήτη που αφορούν τη μουσικοχορευτική της παράδοση. Συγκεκριμένα, οι δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης έχουν καταγράψει, συλλέξει και συγκεντρώσει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσουν μια παράσταση εμπλουτισμένη με περισσότερους χορούς, μελωδίες, προβολές, χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς, διαφορετικούς φωτισμούς, διαφορετικά κοστούμια και φορεσιές και γενικότερα μια άλλη καλλιτεχνική προσέγγιση στην απόδοση και έκφραση των κρητικών χορών.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν περισσότεροι από 17 χοροί, από τους πιο διαδεδομένους μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη και τα θέματά τους καλύπτουν όλες τις περιστάσεις της ζωής.
Η πολυμελής χορευτική ομάδα των αδελφών Μεγαλακάκη, η οποία απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού και ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από τους παραβρισκόμενους για το άψογο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που παρουσίασε, δημιουργήθηκε το 1998 με κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της τέχνης του κρητικού χορού, την καταγραφή και έρευνα σε ολόκληρο το φάσμα της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αλλά και την προσέγγιση και αντιμετώπιση του κρητικού χορού ως ένα ζωντανό στοιχείο που εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο από γενιά σε γενιά.

Σημαντική Ανακοίνωση