Δήμος
Σαρωνικού
Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Τετάρτη 17.03.2010

Εκδήλωση για τη σχολική βία από το 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων

Μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Καλυβίων (Λαγονήσι) και η Υπεύθυνη ΓΡΑΣΕΠ (Γραφείο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού) του σχολείου, κ. Καίτη Ζηνέλη, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, (GCDF), οι οποίοι διοργάνωσαν το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 στις 6.00 μ.μ στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καλυβίων, εκδήλωση με θέμα «Σχολική βία και προστασία των παιδιών- Ο ρόλος της αυτοεκτίμησης».
Η ανοιχτή ομιλία – συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα όπως είναι οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού, τα αίτια, οι συνέπειες, οι ενδείξεις, οι τρόποι αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού για γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, καθώς και οι τρόποι ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και αυτοπροστασίας του παιδιού. O σχολικός εκφοβισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στις τάξεις και στις αυλές των σχολείων των ανεπτυγμένων κοινωνιών. Πρόκειται για μια από τις πολλές μορφές κακοποίησης, που αφορά την παιδική μέχρι την εφηβική ηλικία και αναφέρεται σε κακοποίηση ανηλίκου από ανήλικο.
Η λέξη – κλειδί στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού είναι η αυτοεκτίμηση, με άλλα λόγια η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας, η οποία διακρίνεται σε υψηλή και χαμηλή ανάλογα με το τι νιώθουμε, τι σκεφτόμαστε και τι πιστεύουμε για εμάς. Στο ρόλο της αυτοεκτίμησης και στους τρόπους ενίσχυσής της καθώς και στην καθοριστική συμβολή των γονιών σε αυτή τη διαδικασία, επικεντρώθηκε στην ομιλία της η Εκπαιδευτικός και Ψυχολόγος κα. Βικτωρία Πρεκατέ.
Η κα Πρεκατέ είναι εκπαιδευτικός με βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου, ενώ από το 2004 εκπαιδεύεται ως ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1992 εργάζεται εθελοντικά σε αγγλικές και ελληνικές οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας και του παιδιού και από το 2004 είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης. Παράλληλα, είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η κακοποίηση του παιδιού στο σχολείο και στην οικογένεια» και πρόεδρος του μη-κερδοσκοπικού σωματείου ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ (www.mentoras.org).
O «ΜΕΝΤΟΡΑΣ για την Παιδική Προστασία και Ευημερία» είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο (Αρ.Απ.3520/4-6-07), που επιδιώκει την ευαισθητοποίηση των ενηλίκων, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά, σε θέματα που σχετίζονται με την παιδική κακοποίηση και τη σχολική βία και συνεπώς την αποτελεσματικότερη προστασία των παιδιών και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους.
Πέρα από την αξία της αυτοεκτίμησης που αναπτύχθηκε εκτενώς κατά την ομιλία της κας Πρεκατέ, σημαντικός στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενεργός συμμετοχή των μαθητών σε αυτήν με μοίρασμα ρόλων και αποστολών (π.χ. ομάδα υποδοχής, διαχείρισης κοινού, γραμματεία, υπεύθυνοι σκηνής, διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού κτλ.) με αποτέλεσμα την ενίσχυση της κινητοποίησης και της εμπλοκής καθώς και την ανάπτυξη ικανότητας επίλυσης προβλήματος που τυχόν προκύψει. Ενδεικτική αυτής της ενεργούς συμμετοχής, ήταν η συναυλία που δόθηκε από τους μαθητές του σχολείου, η οποία έδωσε μία ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση.
Παρουσίες
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: η Αναπληρώτρια Δ/ντρια Δ.Σ.Ε.Π.Ε.Δ. (Διεύθυνση Συμβουλευτικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων) κα Μαρία Καλογεροπούλου, η οποία εκπροσωπώντας το Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, επαίνεσε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου και την κα Ζηνέλη για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και το Δήμο Καλυβίων που έδωσε βήμα για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η σχολική βία, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Δρ Ελένη Μέλλου, η Δ/ντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων κα Μαριέλενα Βλάχου, καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Μαίρη Κόλλια και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μαρία Καγιάννη και Κυριακή Σύρρου-Σωτηρίου.

Σημαντική Ανακοίνωση