Δήμος
Σαρωνικού
Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Τετάρτη 9.12.2009

Σεμινάριο Μανιταρογνωσίας

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Σεμινάριο Μανιταρογνωσίας που διοργάνωσε ο Δήμος Καλυβίων σε συνεργασία με το Σύλλογο «Μανιταρόφιλοι Μεσογαίας» το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009 με το οποίο οι λάτρεις του είδους είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για τα μανιτάρια και να γνωρίσουν τα περισσότερα είδη μανιταριών που φυτρώνουν στα Μεσόγεια.
Πλήθος κόσμου – φίλοι των μανιταριών – συγκεντρώθηκε στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου για να παρακολουθήσει τη διάλεξη από τον Εκπαιδευτικό, Συγγραφέα και Ερευνητή Μυκητοχλωρίδας κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη με θέμα «Ο Θαυμαστός Μικρόκοσμος των Μανιταριών» καθώς και την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Μανιτάρια, Φωτογραφικός Οδηγός Μανιταροσυλλέκτη».
Στη διάλεξή του ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε αρχικά στη μανιταροφιλία, όπου εκτέθηκαν σημαντικοί σταθμοί που έχουν αναδείξει τον ελληνικό λαό από ένα λαό με χαμηλό επίπεδο γνώσης και ενασχόλησης όσον αφορά τα άγρια μανιτάρια, σε ένα αξιοζήλευτο επίπεδο. Μετά ακολούθησε εκτενής αναφορά στη μανιταρογνωσία, παρουσιάστηκαν δηλαδή στο κοινό διάφορα είδη επίγειων και υπόγειων μανιταριών, είδη που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από άποψη εδωδιμότητας, τα πιο συνηθισμένα εδώδιμα μανιτάρια, τα πιο επικίνδυνα θανατηφόρα μανιτάρια. Τέλος, παρουσιάστηκαν είδη μανιταριών που δεν έχουν γαστρονομικό ενδιαφέρον, αλλά είναι πολύ όμορφα και είναι πολύ ελκυστικό στοιχείο στο δάσος, για κάποιον που θέλει να τα φωτογραφήσει.
Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντινίδης προχώρησε στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του «Μανιτάρια, Φωτογραφικός Οδηγός Μανιταροσυλλέκτη». Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει πλήρη περιγραφή και φωτογραφίες από 280 είδη μανιταριών και φιλοδοξεί να χρησιμεύσει ως οδηγός πεδίου στο συναρπαστικό ταξίδι της αναζήτησης και της συλλογής μανιταριών. Στόχος του βιβλίου σύμφωνα με το συγγραφέα «είναι να εξαλείψει την αρνητική προκατάληψη και τη φοβία που απορρέει από την άγνοια και να ενισχύσει τη φυσική αίσθηση του φόβου και του κινδύνου που πηγάζει από τη γνώση και την υπεύθυνη στάση απέναντι στη ζωή. Για να μπορούμε τελικά να ξεχωρίζουμε με ασφάλεια τα φαγώσιμα μανιτάρια και να απολαμβάνουμε άφοβα τις υπέροχες γεύσεις της “τροφής των θεών”». Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, από το 1989, ασχολείται με τη μελέτη και καταγραφή των μυκήτων της Ελλάδας και έχει παρουσιάσει πολλά ντοκιμαντέρ, με αντικείμενο τα μανιτάρια. Είναι συγγραφέας πέντε εξαιρετικών βιβλίων για τα ελληνικά μανιτάρια και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές και μελετητές της ελληνικής μυκητοχλωρίδας. Το 2001 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα.
Η προγραμματισμένη για την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009 Μαντιταροεξόρμηση από το Δημαρχείο Καλυβίων μαζί με τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη για αναζήτηση, συλλογή και ταυτοποίηση των ειδών που ευδοκιμούν στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν Έκθεση βιβλίου και ενημερωτικού υλικού από το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Μεσογαίας, Έκθεση με έργα ζωγραφικής παιδιών των Σχολείων των Δήμων Καλυβίων και Κερατέας, έργα γλυπτικής από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καλυβίων, καθώς και Έκθεση Μανιταροπροϊόντων Γρεβενών.

Σημαντική Ανακοίνωση