Δήμος
Σαρωνικού
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Τετάρτη 22.07.2009

Ενθουσίασαν οι “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Ομάδα Ανοιχτά Πανιά

Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η παράσταση «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Πετρινόλη που παρουσίασε η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαγονησίου «ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ» υπό την αιγίδα του Δήμου Καλυβίων την Κυριακή 19 Ιουλίου 2009 στο Θεατράκι Λαγονησίου.
Πλήθος κόσμου προσήλθε για να απολαύσει την πολιτική κωμωδία-σάτιρα, από τις πλέον χαρακτηριστικές του Αριστοφάνη, στην οποία για άλλη μια φορά – μετά τη “Λυσιστράτη” – τάσσεται υπέρ των γυναικών. Η πρωταγωνίστρια του έργου, η δυναμική και κατεργάρα Πραξαγόρα, είναι εκείνη που αναλαμβάνει τα ηνία της γυναικείας επανάστασης, όχι με σκοπό την επαναφορά σε πρότερες καταστάσεις, όπως συμβαίνει με τη Λυσιστράτη, αλλά με μοναδικό στόχο την αλλαγή ολόκληρης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η πανούργα, λοιπόν, Πραξαγόρα μεταμφιέζεται σε άνδρα, μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας και η γυναικεία πομπή φτάνει ως την Εκκλησία του δήμου – στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου – και ψηφίζουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει κυριολεκτικά τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και αστείες καταστάσεις.
Ο Αριστοφάνης στις «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» ελέγχει με κριτικό βλέμμα και χιούμορ τα όρια και τις αντοχές της δημοκρατίας. Ο μεγάλος μας κωμικός συγγραφέας με τη διαχρονικότητα που διακρίνει τα έργα του, δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να ανακαλύπτει μέσα από τα προβλήματα, μέσα από τους χαρακτήρες των έργων του, πρόσωπα δικά του, καταστάσεις δικές του, κατά συνέπεια η αρχαία κωμωδία επικοινωνεί αυτόματα και γι’ αυτό και διασκεδάζει και προβληματίζει το θεατή.
Αγάπη προς τις γυναίκες, αντίδραση στην πολιτική ή απλή παρουσίαση των ανθρώπινων ελαττωμάτων; Τι απ’ όλα αυτά αντιπροσωπεύουν οι «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ»; Μάλλον και τα τρία, δεδομένου ότι ο Αριστοφάνης ήταν πάνω απ’ όλα ο ποιητής των μεγάλων μας ατελειών, που και στην εποχή του είχαν αντίκτυπο στην πολιτική πρακτική αλλά και στη θέση των γυναικών σ’ αυτή. Κι αν ο μεγάλος κωμωδιογράφος δεν κατάφερε να αλλάξει την κοινωνία της εποχής του ή του δικού μας παρόντος, έχει σίγουρα καταφέρει να μας κάνει ακόμα να γελάμε με τα κατορθώματα της Πραξαγόρας.

Σημαντική Ανακοίνωση