Δήμος
Σαρωνικού
Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Τετάρτη 18.03.2009

Ο έρωτας στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη

Μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη μαγεία της ποίησης του μεγάλου Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν όσοι παραβρέθηκαν τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καλυβίων.
Κατάνυξη, μαγική ατμόσφαιρα, ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την εκδήλωση με θέμα «Ο έρωτας στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη», στην οποία έγινε μια αναδρομική αναφορά από το πρώτο έργο του ποιητή, τους «Προσανατολισμούς» έως και τις τελευταίες του δουλειές, «Εκ του πλησίον» και «Δυτικά της λύπης».
Η ηθοποιός Καριοφυλλιά Καραμπέτη διάβασε με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από τα έργα «Τα ρω του έρωτα», «Μικρός Ναυτίλος» και «Άξιον Εστί» (για το οποίο ο Οδυσσέας Ελύτης έλαβε το 1979 το Βραβείο Νόμπελ). Ο ομιλητής της βραδιάς, ποιητής Δημήτρης Καραμβάλης στάθηκε εκτός των άλλων σε πεζά κείμενα του Ελύτη με ποιητική διάθεση, όπως τα «Ανοιχτά χαρτιά» αλλά και το «Ο έρωτας και η ποίηση». Επίσης, επικεντρώθηκε στα σημεία όπου ο έρωτας συναντάει την αγάπη, το προσωπικό, το οικουμενικό καθώς και στο συμβολισμό της Παναγίας στο έργο του ποιητή.
Ο Βασίλης Λέκκας με ιδιαίτερη εκστατικότητα ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη από μεγάλους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Μάνος Χατζιδάκις. Στην κιθάρα τον συνόδευσε ο Δημήτρης Παπαγγελίδης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την επιμέλεια της οποίας είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Θέμης Ροδαμίτης, προβλήθηκε οπτικό υλικό από το εικαστικό έργο του ποιητή.
Ο Δήμος Καλυβίων με αυτήν τη βραδιά έβαλε μια ισχυρή σφραγίδα για το πώς αντιλαμβάνεται το κεφάλαιο του πολιτισμού, γεγονός που επισήμανε και ο Δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου στο τέλος της βραδιάς.

Σημαντική Ανακοίνωση