Δήμος
Σαρωνικού
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Νέα

Δελτία Τύπου

Δείτε Περισσότερα
Πέμπτη 8.02.2024

Δημήτρης Παπαχρήστου, δήμαρχος Σαρωνικού, στον “Ανατολικό Άνεμο”: «Φέρνουμε προϋπολογισμό ισοσκελισμένο και αναπτυξιακό».

Συνέντευξη εφ ’όλης της ύλης παραχώρησε ο Δήμαρχος Σαρωνικού Δημήτρης Παπαχρήστου στον Μέμο Ξυγκάκη και στη διαδικτυακή εκπομπή «Ανατολικός Άνεμος», εγκαινιάζοντας την ειδική ενότητά της «Η Ώρα του Δημότη». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ο Δημ. Παπαχρήστου απάντησε σε ερωτήσεις δημοτών, αναφέρθηκε στο νέο τρόπο διοίκησης του Δήμου Σαρωνικού και έδωσε σαφή εικόνα για όσα υλοποιήθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων του αλλά και για τις λύσεις που δρομολογούνται σε πλήθος ζητημάτων που απασχολούν τους δημότες.

H «Ώρα του Δημότη» θα μεταδίδεται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα και θα συμπεριλαμβάνει ερωτήσεις που θα στέλνουν οι δημότες προς τον Δήμαρχο Σαρωνικού.

 

Ο Δημ. Παπαχρήστου σημείωσε, μεταξύ άλλων:

 

 • Η εκκίνηση της δημοτικής μας ομάδας και η μέχρι τώρα πορεία μας, επαληθεύει αυτό που είχαμε πει στην ορκωμοσία μας ότι δηλαδή, δεν θέλουμε περίοδο χάριτος.

 

 • Φέραμε καινοτομίες στον τρόπο διοίκησης. Η πρώτη ήταν η στοχοθεσία: Μέσα στον πρώτο μήνα της διοίκησής μας είδαμε ότι η στοχοθεσία που έχουμε βάλει στους αντιδημάρχους, στους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, λειτουργεί. Δηλαδή, πετύχαμε εκτός από την αυτονόητη ενασχόληση με την καθημερινότητα, να προσπαθούμε και να πετυχαίνουμε το ένα βήμα παραπάνω, στην κατεύθυνση βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

 

 • Η δεύτερη καινοτομία ήταν η παρουσία της δημοτικής ομάδας στα κοινοτικά συμβούλια, κάθε εβδομάδα. Θεωρούμε ότι αυτό βοηθάει πολύ καθώς, επί τόπου, επιλύουμε προβλήματα ή δρομολογούμε λύσεις. Επίσης, θέλουμε οι πολίτες να γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουμε.

 

 • Η κατάσταση στην καθαριότητα σταδιακά αλλάζει: όταν αναλάβαμε περισυλλέξαμε σχεδόν 800 φορτηγά με κλαδέματα και μπάζα που βρίσκονταν διάσπαρτα και δημιουργούσαν «άτυπες χωματερές». Η εικόνα σήμερα έχει διαφοροποιηθεί.

 

 • Πραγματοποιούμε μικρές παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές. Δεν στοχεύουμε μόνο στα μεγάλα έργα αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας. Εδώ θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του δήμου που καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσουμε τις εργασίες.

 

 • Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε αυστηροί και τυπικοί στις διοικητικές διαδικασίες, αν θέλουμε ο δήμος να μπει «σε σειρά». Ο Δήμος Σαρωνικού έφτασε εδώ που έφτασε γιατί ήμασταν «χύμα». Αυτό το «έλα μωρέ δεν πειράζει», μας έφερε εδώ. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε αυτή τη νοοτροπία.

 

 • Τεχνικό πρόγραμμα δεν ψηφίσαμε γιατί είχαμε ουσιαστικές αντιρρήσεις. Η πρόταση που υπεβλήθη δεν μας κάλυπτε και δεν μπορούσαμε να την εμπιστευτούμε. Το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα είναι έτοιμο, έχει εγκριθεί από όλα τα τοπικά συμβούλια και θα κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό.

 

 • Τον Δεκέμβριο ήρθε προς ψήφιση το σχέδιο του προϋπολογισμού και όχι ο ίδιος ο προϋπολογισμός. Να θυμίσω εδώ, ότι κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός του δήμου έφευγε τον Φεβρουάριο ή και Μάρτιο. Λανθασμένα. Εμείς θα έχουμε έτοιμο τον προϋπολογισμό του 2025, τον Δεκέμβριο του 2024. Για την ώρα, ετοιμάζουμε τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους και όπως θα διαπιστώσετε θα είναι ισοσκελισμένος και αναπτυξιακός.

 

 • Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από όλους τους δημάρχους για το τέλος ταφής απορριμμάτων, καθώς επιβάλλεται χωρίς καν να είναι έτοιμος ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Επιπροσθέτως, οι αντιδράσεις αυτές είναι έντονες, γιατί τα χρήματα που αναλογούν στον κάθε δήμο για το τέλος ταφής, αφαιρούνται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους).

 

 • Κάναμε τρεις αντιδημάρχους Καθαριότητας γιατί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου που δεν λύθηκε ποτέ. Χρειάζεται εξειδίκευση, αφοσίωση και περισσότερα άτομα. Ο σχεδιασμός μας φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

 

 • Από την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχει δημοτική αστυνομία στους δρόμους του δήμου μας. Μέσα στις αρμοδιότητές της, θα είναι η επιβολή προστίμου σε όσους πετάνε κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα, χωρίς να έχουν ειδοποιήσει την αρμόδια δημοτική υπηρεσία.

 

 • Η πλατεία Λαγονησίου ήταν από την αρχή προβληματική, καθώς υπήρχε στη μέση κολώνα μέσης τάσης της ΔΕΗ και ο εργολάβος δεν μπορούσε να συνεχίσει τις εργασίες. Προσπαθούμε κι έχουμε βρει κάποιες λύσεις. Ωστόσο, το εν λόγω πρόβλημα θα έπρεπε, ασφαλώς, να είχε προβλεφθεί κατά το σχεδιασμό του έργου.

 

 • Ολοκληρώσαμε την «παιδική χαρά του Τριαντάφυλλου» στα Καλύβια και συνεχίζουμε με την παιδική χαρά στην Ανάβυσσο. Ο σχεδιασμός μας είναι, στη διάρκεια της θητείας μας το σύνολο των παιδικών χαρών να έχει εκσυγχρονιστεί, αναβαθμιστεί και οπωσδήποτε να έχει πιστοποιηθεί.

 

 • Αναφορικά με το διαρκές πρόβλημα στην ύδρευση και τις διακοπές που παρουσιάζονται, θέλω να σημειώσω ότι τα συνεργεία μας είναι σε εγρήγορση και έχουμε καταφέρει να επιδιορθώσουμε 178 βλάβες μέσα σε ένα μήνα. Είναι αριθμός ρεκόρ.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου  

                                           

Αν επιθυμείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη μπορείτε να ακολουθήστε το σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=R9YUG58FzKM

 

 

Σημαντική Ανακοίνωση