Δήμος
Σαρωνικού
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Πέμπτη 8.12.2011

«Από τη Μ. Ασία στην Ανάβυσσο: η ταπητουργική δραστηριότητα στον προσφυγικό οικισμό της Αναβύσσου (1926-1980)»

To  Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Αναβύσσου η παρουσίαση της έρευνας  που διεξήγαγε η  Φιλόλογος – Λαογράφος και μέλος του ΔΣ του συλλόγου μας κα Χαρακοπούλου Γεωργία με αντικείμενο την τέχνη της ταπητουργίας στην Ανάβυσσο του προηγούμενου αιώνα. 
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις συνθήκες ανάπτυξης της ταπητουργικής τέχνης από τους μικρασιάτες  πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον οικισμό  καθώς και στις μορφές που έλαβε αυτή (εργαστηριακή και οικιακή ταπητουργία). Στα πλαίσια της παρουσίασης προβλήθηκε πλούσιο φωτογραφικό υλικό που συνέλεξε η κα Χαρακοπούλου κατά την πρωτογενή της έρευνα.  
Στον ίδιο χώρο οργανώθηκε, επίσης,  έκθεση ταπητουργίας με ιδιαίτερης αξίας και ενδιαφέροντος  εκθέματα (τάπητες –κειμήλια από τη Μικρά Ασία, τάπητες δαπέδου και τοιχοτάπητες που υφάνθηκαν από ταπητουργούς της  Αναβύσσου κατά το πρώτο μισό του 20ου αι.,  προσωπογραφίες των ταπητουργών, μικρών διαστάσεων χρηστικό αντίγραφο αργαλειού ταπητουργίας και βοηθητικά  εργαλεία). Στην έκθεση περιηγήθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι  (μέλη και φίλοι του συλλόγου, προσκεκλημένοι και άλλοι επισκέπτες).
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Πρόδρομος Ζιγκιρίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε την ομιλήτρια για το έργο της,   τόνισε  πως  η παρουσίαση της μελέτης αυτής το μήνα Νοέμβριο δεν ήταν τυχαία καθώς ο μήνα αυτός είναι συνδεδεμένος με την προσφυγική ταυτότητα και ιστορία του χωριού μας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων (Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών) η εγκατάστασή τους  στην Ανάβυσσο έγινε τμηματικά το Νοέμβρη του 1924 (πρόσφυγες από την Αρετσού) και τον ίδιο μήνα το 1926 (πρόσφυγες από την Καππαδοκία). Αξίζει δε να σημειωθεί  ότι η επίσημη ίδρυση της κοινότητας Αναβύσσου έγινε στις  21 Νοεμβρίου του 1929!
            Ο κ. Ζιγκιρίδης ανακοίνωσε, επίσης, την προσπάθεια του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου  και της Δημοτικής Κοινότητας Αναβύσσου να ιδρύσουν Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο θα εκτίθενται ιστορικής και λαογραφικής αξίας αντικείμενα, συνδεδεμένα με όλες τις όψεις της ζωής των πρώτων κατοίκων του χωριού (π.χ. καθημερινή ζωή, τέχνες και επαγγέλματα, ενδυμασία,  λαϊκή λατρεία  κ.λ.π. ).  Ο κος Ζιγκιρίδης  ευχαρίστησε, τέλος,  τον Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Κοιν. Αναβύσσου κ. Τροχίδη Φίλιππο και την οικογένειά του, οι οποίοι προτίθενται να παραχωρήσουν στο σύλλογό μας  ιδιόκτητη αίθουσα στη διασταύρωση των οδών Β. Κων/νου και Ηφαίστου, με σκοπό τη στέγαση του μουσείου.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιδήμαρχος Σαρωνικού κ. Τζιβίλογλου Γεώργιος, ο οποίος, με  ιδιαίτερη συγκίνηση, αναπόλησε παιδικές μνήμες της εποχής,  ενώ  αναφέρθηκε, τέλος,  και στο νέο μαρμάρινο μνημείο των προσφύγων που θα τοποθετηθεί στην είσοδο της πόλης.
Μεταξύ άλλων, την  εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αναβύσσου κ. Μανόλης Χαρίτος, ο Αντιπρόεδρος κ. Τροχίδης Φίλιππος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Καραγιάννης Αθ., Κωνσταντέλος Αν., Γκέραλης Σ., Μιχαηλίδης Ν., ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Η ΜΙΚΡΑΣΙΑ" κ. Π. Μούτσης καθώς και η κα Ευαγγελία Πρωτοσύγκελου,  κόρη του Γ. Κεχαγιόγλου,  ιδρυτή του εργοστασίου ταπητουργίας στην Ανάβυσσο (1926-1929).
 

Σημαντική Ανακοίνωση