Δήμος
Σαρωνικού
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Τετάρτη 13.06.2012

Κύκλος Σεμιναρίων Παραδοσιακών Χορών για το 2012 από το Χορευτικό Λαογραφικό Όμιλο Αναβύσσου

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο κύκλος σεμιναρίων παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο   Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου.
Με δέος απέναντι στον πλούτο και την ποικιλία της χορευτικής μας παράδοσης και με ευαισθησία για την πιστή αναπαραγωγή της και τη διδασκαλία της στην πιο γνήσια κι ανόθευτη μορφή της,  ο ΧΛΟΑ  πραγματοποίησε κατά την τρέχουσα περίοδο τρία σεμινάρια παραδοσιακών χορών.
Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια, τα οποία αφορούσαν ειδικότερα στις  περιοχές της Θράκης,  της  Καππαδοκίας  και της Κρήτης, είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από τρεις καταξιωμένους χοροδιδασκάλους, άριστους γνώστες της  εθνοτοπικής  χορευτικής  παράδοσης  που διδάσκουν.
Εισηγητής  του σεμιναρίου  παραδοσιακών χορών Θράκης, που πραγματοποιήθηκε  στις  10  Μαρτίου 2012 , ήταν ο κ. Βαγγέλης Δημούδης, καταξιωμένος μουσικός και χοροδιδάσκαλος ,  επί χρόνια μέλος  της  χορευτικής ομάδας της «Δόρας  Στράτου». Ο κ. Δημούδης  δίδαξε στους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, τους  χορούς  «Ζωναράδικο – Κουλουριαστό», «Μαντηλάτο», «Δενδρίτσι», «Γίκνα» και «Κουτσό».
Παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Καππαδοκίας δίδαξε στο 2ο σεμινάριο του ΧΛΟΑ (21 Απριλίου 2012)  ο χοροδιδάσκαλος  κ. Βασίλης Σιδηρόπουλος. Με τη συνδρομή των μελών της ομάδας του, ο Καππαδόκης χοροδιδάσκαλος δίδαξε την κίνηση καθώς και την ιστορική και κοινωνική ταυτότητα   των  χορών της καραμανλίδικης μουσικοχορευτικής παράδοσης. Ειδικότερα,  διδάχτηκαν οι  καππαδοκικοί χοροί «Χαρμάν Γερί», «Καμάι Βουρντούμ Γερέ», «Τας κεμερλί», «Λεϊλίμ Γιάρ», και «Τσοκμέ».
Τέλος, στις 27 Μαΐου  2012,  πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο παραδοσιακών χορών Κρήτης το οποίο εισηγήθηκε ο κ. Μανώλης Παττακός, πρόεδρος του λαογραφικού ομίλου «Κουρήτες» καθώς και του συλλόγου Χρωμοναστηριανών «Παναγία Κερά».  Ο κ. Παττακός και η ομάδα του (τρεις χορευτές, μέλη του ομίλου των «Κουρητών»)  δίδαξαν τους κρητικούς χορούς «Συρτό», «Σούστα», «Μαλεβιζιώτη» και «Πεντοζάλη».  Εκτός από τη χορευτική παράδοση της Κρήτης ο εισηγητής του σεμιναρίου παρουσίασε και πλούσιο ιστορικολαογραφικό υλικό  σχετικό με την παραδοσιακή κρητική ενδυμασία (ανδρική, γυναικεία και παιδική).  
Μετά την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την αντίστοιχη τοπική παραδοσιακή κουζίνα απολαμβάνοντας τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του ΧΛΟΑ.
Στα σεμινάρια παραδοσιακών χορών συμμετείχαν κατά το πλείστον μέλη του ΧΛΟΑ καθώς χοροδιδάσκαλοι αλλά και χορευτές άλλων συλλόγων.
Ο κύκλος των σεμιναρίων παραδοσιακών χορών θα ανοίξει εκ νέου το φθινόπωρο με τη διδασκαλία  χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΧΛΟΑ (www.xloanavissou.gr) για να ενημερώνονται τόσο για τα σεμινάρια όσο και για τις υπόλοιπες  δράσεις του ομίλου  μας.
 

Σημαντική Ανακοίνωση