Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ΙΔ’ Επιστημονική Συνάντηση Νοτιοανατολικής Αττικής που πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 6 έως 9 Οκτωβρίου στο Δήμο Σαρωνικού, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες και το κοινό.
Τη Συνάντηση άνοιξε την Πέμπτη 6/10 ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής – Αντιδήμαρχος Σαρωνικού κ. Μανώλης Τσαλικίδης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής τους παραβρισκόμενους στη ΙΔ΄ Επιστημονική Συνάντηση, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και για τη στήριξή τους στην προσπάθεια αυτή που έχει ξεκινήσει από το 1984 και όλα αυτά τα 27 χρόνια με όσα έχει προσφέρει, έχει καταξιωθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και συνέχισε λέγοντας ότι «Με δεδομένη την προσπάθεια που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, με αναγνωρισμένη την επιτυχία, θεωρούμε ότι ο στόχος των επιστημονικών συναντήσεων παραμένει ο ίδιος και είναι να προσθέτει και να δημιουργεί νέα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή μας και να μπορεί να μετατρέπει αυτά τα επιστημονικά δεδομένα σε γνώση χρήσιμη για την τοπική μας κοινωνία».
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής κου Νίκου Παπαγιαννάκου, ο οποίος καλωσόρισε εκ μέρους της Εταιρείας Μελετών όλους τους παραβρισκόμενους στην ΙΔ’ Επιστημονική Συνάντηση και ευχαρίστησε το Δήμαρχο Σαρωνικού και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη φιλοξενία και τη συμβολή τους στην προσπάθεια για την άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου, τους συνέδρους για τον κόπο που κατέβαλαν για να παρουσιάσουν το προϊόν του μελετητικού τους μόχθου, αλλά και όλους όσοι συνετέλεσαν με οποιονδήποτε τρόπο στη διοργάνωση της Συνάντησης. Κλείνοντας, ο κ. Παπαγιαννάκος εξέφρασε την ελπίδα, μέσα από την κρίση που βιώνει η χώρα μας και η οποία έχει επηρεάσει και τον επιστημονικό κόσμο, να «γεννηθεί» κάτι καινούριο, νέοι επιστήμονες που θα καταθέσουν το πάθος τους για την επιστήμη και θα χτίσουν κάτι νέο.
Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Αντιπεριφερειάρχου Ανατολικής Αττικής κας Χρυσάνθης Κισκήρα, απηύθυνε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημοσθένης Μπαρούτας, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές της Συνάντησης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της, ενώ συμπλήρωσε ότι «Είναι παρήγορο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κάποιοι συμπολίτες μας επιστήμονες να παλεύουν για να αναδείξουν, να διατηρήσουν και να διασώσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και να στηρίξουν και με επιστημονικό τρόπο λύσεις για τα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής». Τέλος, ο κ. Μπαρούτας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τιμώμενο πρόσωπο της ΙΔ’ Επιστημονικής Συνάντησης κ. Ευάγγελο Κακαβογιάννη, στον οποίο ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσει το σημαντικό του έργο.
Την έναρξη των εργασιών της ΙΔ’ Επιστημονικής Συνάντησης κήρυξε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση και μοιράστηκε με τους παραβρισκόμενους την εμπειρία του από την πρώτη επαφή του με το θεσμό των επιστημονικών συναντήσεων (2004 – ΙΑ’ Επιστημονική Συνάντηση). Παράλληλα, κατέθεσε τις σκέψεις του για την επόμενη Επιστημονική Συνάντηση (15η), ποιες δυσκολίες θα έχει, ποια θα είναι τα δεδομένα – οικονομικά και κοινωνικά- εκείνων των ημερών και τόνισε ότι «κάτι πρέπει να κάνουμε και κάπως να αντισταθούμε, να μην αφήσουμε την ευκαιρία της κρίσης να χαθεί, γιατί οι κρίσεις γεννούν καινούριες ιδέες, πάνω στις οποίες θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μέλλον, πολύ διαφορετικό, όμως πολύ καλύτερο από το σημερινό παρόν».
Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος καλωσόρισε από την πλευρά του το κοινό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τετραήμερο της Επιστημονικής Συνάντησης θα είναι γόνιμο και ουσιαστικό για τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια, μίλησε με θερμά λόγια για τη σημαντική συμβολή και την πολύτιμη προσφορά του αρχαιολόγου Ευάγγελου Κακαβογιάννη, στην προσωπικότητα και το έργο του οποίου ήταν αφιερωμένη η ΙΔ’ Επιστημονική Συνάντηση, στο θεσμό των επιστημονικών συναντήσεων αλλά και στη Νοτιοανατολική Αττική γενικότερα και έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τον κ. Κακαβογιάννη για όλα όσα έχει κάνει τόσα χρόνια, «που μας έδωσες τα φώτα σου και μας καθοδήγησες από την πρώτη επιστημονική συνάντηση μέχρι σήμερα», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του σύντομου αφιερώματος στον Ευάγγελο Κακαβογιάννη μίλησε για το επιστημονικό του έργο η αρχαιολόγος κα Κατερίνα Πέτρου, ενώ αναγνώστηκε η εισήγηση – ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Πέτρου Θέμελη με τίτλο «Ο Ευάγγελος Κακαβογιάννης και η Λαυρεωτική», καθώς ο ίδιος δε μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω προσωπικού κωλύματος.
Μετά το πέρας των ομιλιών, ανέβηκε στο βήμα ο κ. Κακαβογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών ΝΑ Αττικής για την απόφασή του να αφιερώσει τη ΙΔ’ Επιστημονική Συνάντηση στο πρόσωπό του. Πρόσθεσε δε ότι εκείνος δεν έκανε κάτι παραπάνω από το καθήκον του και έκλεισε τη σύντομη ομιλία του, αναφερόμενος στη μεγάλη πρόσφορά των επιστημονικών συναντήσεων, από τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια κάθε ενδιαφερόμενος έχει αντλήσει γνώση παντός είδους για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής και ευχόμενος να συνεχιστεί και στο μέλλον ο θεσμός των επιστημονικών συναντήσεων με την ίδια επιτυχία.
Ιδιαίτερη στιγμή της πρώτης ημέρας του συνεδρίου υπήρξε η παρουσίαση του έργου της Εταιρείας Μελετών ΝΑ Αττικής για το ιστορικό αρχείο της ΝΑ Αττικής με αφορμή την καταγραφή του αρχείου του Γεώργιου Χατζησωτηρίου, καθώς και η προβολή ενός βίντεο τίτλο «Εικόνες στην Παιανία: Αναζητώντας τα ίχνη του Γεώργιου Χατζησωτηρίου».
Παρόντες στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ήταν οι βουλευτές Περιφέρειας Αττικής κ.κ. Παντελής Ασπραδάκης και Βασίλειος Οικονόμου, οι Δήμαρχοι Κρωπίας κ. Δημήτριος Κιούσης και Παιανίας κ. Δημήτριος Δάβαρης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ανατολικής Αττικής κ.κ. Δημοσθένης Μπαρούτας(ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής κας Χρυσάνθης Κισκήρα), Ιωάννης Δημόπουλος, Αθανάσιος Αυγερινός, ο πρώην Νομάρχης Ανατολικής κ. Λεωνίδας Κουρής, οι πρώην Δήμαρχοι Κερατέας κ. Σταύρος Ιατρού, Λαυρεωτικής κ. Δημήτριος Λουκάς και Γλυκών Νερών κ. Λάμπρος Κασαγιάννης, ο πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής κ. Αναστάσιος Βλάδος, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σαρωνικού και γειτονικών δήμων.
Η Επιστημονική Συνάντηση συνεχίστηκε με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και τις δύο επόμενες ημέρες (Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Οκτωβρίου), οπότε σε παράλληλες συνεδρίες – στο αμφιθέατρο και την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού – παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε θέματα αρχαιολογικού, ιστορικού, λαογραφικού, κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος.
Την Κυριακή 9/10, στο πλαίσιο της Επιστημονικής Συνάντησης, έλαβαν χώρα εκδηλώσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον. Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Οινοποιείο Στροφιλιά, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια διαφορετική απόδραση, μια μοναδική ξενάγηση στους χώρους παραγωγής κρασιού του Οινοποιείου, να μυηθούν στο μαγευτικό κόσμο του κρασιού και να γνωρίσουν τη διαδικασία της οινοπαραγωγής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια σε σχέση με το περιβάλλον και τις νέες προσεγγίσεις για την προστασία του, ενώ το τετραήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ για το Οβριόκαστρο, μιας παραγωγής του 2010 του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.
Ο Δήμος Σαρωνικού ευχαριστεί την Εταιρεία Μελετών ΝΑ Αττικής, την Επιστημονική και την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου για τη διοργάνωση της ΙΔ’ Επιστημονικής Συνάντησης, την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής και την ΤΕΔΚΝΑ, υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση αυτή, τον κ. Σπύρο Ορνεράκη, οι εικαστικές συνθέσεις του οποίου κόσμησαν τα έντυπα του συνεδρίου, τον κ. Στέφανο Καρυδάκη για την ευγενική του χορηγία για την εκτύπωση των προγραμμάτων του συνεδρίου και όλους όσους από διάφορες θέσεις βοήθησαν στην πραγματοποίηση της ΙΔ’ Επιστημονικής Συνάντησης.