Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η επιστημονική συνάντηση του προγράμματος MEDINS που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008 στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Καλυβίων. Πλήθος κόσμου προσήλθε για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του Προγράμματος MEDINS και τις διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν, καθώς επίσης και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις και παραστάσεις παραδοσιακής μουσικής και χορού.
Η εκδήλωση είχε ως θέμα: «ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ – MEDINS: Καταγραφή, Προβολή και Προώθηση της Τοπικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και μετείχαν σε αυτήν μέλη των αποστολών χωρών της Μεσογείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα MEDINS (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα). Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλυβίων κα Μαρία Κόλλια, ενώ στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Project Manager του Προγράμματος MEDINS από την Περιφέρεια της Σικελίας κα Alessandra De Caro, η οποία στη σύντομη ομιλία της αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος που είναι η καταλογογράφηση, η προώθηση και η ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των μεσογειακών χωρών.
Αμέσως μετά ακολούθησαν οι ομιλίες της Δρ. Andriana Fresina με θέμα τα «Συστήματα καταλογογράφησης της Περιφέρειας Σικελίας» και της Δρ. Selima Giuliano για το «Δελτίο απογραφής Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από την Περιφέρεια της Σικελίας, ενώ από το Δήμο Καλυβίων η Δρ. Ζωή Μάργαρη, Εθνολόγος – Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Καθηγήτρια ΤΕΙ Ηπείρου και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος MEDINS στο Δήμο Καλυβίων, έκανε παρουσίαση με θέμα «Άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Καλυβίων και Ερευνητικό Πρόγραμμα MEDINS: Καταγραφή, Προβολή και Ανάπτυξη».
Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον κ. Νίκο Παπαγιαννάκο, Αρχιτέκτονα, DEA, Γεωγραφίας, Αρχαιολογίας & Ιστορίας της Τέχνης, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μελετών ΝΑ. Αττικής, ο οποίος μίλησε για τη «Συμβολή της Εταιρείας Μελετών στην Καταγραφή της Τοπικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την παρουσίαση Λαϊκών Τελετουργικών Δρώμενων: Εθιμικός Στολισμός Νύφης και Κέντημα Γαμήλιου Άρτου. Μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Καλυβίων αναπαράστησαν το στολισμό της νύφης με την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής, η οποία είναι μοναδική για την πολυτέλειά της, τη μεγαλοπρέπεια και το μόχθο που απαιτούσε για να κατασκευαστεί. Η φορεσιά αυτή αποτελούνταν από: το φούντι (πουκάμισο), το τζάκο, τη σιγούνα ή τη γρίζα, την ποδιά και το ζωνάρι, ενώ η εμφάνιση συμπληρωνόταν από το μαντήλι (τσεμπέρι) και τα κοσμήματα. Η νυφική φορεσιά είναι κεντημένη πότε με πολύχρωμα μετάξια και πότε με χρυσό, ενώ το φάρδος του κεντήματος ποικίλλει ανάλογα με τον πλούτο της νύφης. Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το κόκκινο, χρώμα της γονιμότητας, της ευρωστίας και της ζωής και βασικό σχέδιο το βελανίδι-σύμβολο της γυναίκας και η βελανιδιά, το δέντρο της Μητριαρχικής Μεγάλης Θεάς. Μετά τον στολισμό, ακολούθησε αναπαράσταση του γαμήλιου γλεντιού με χορούς και τραγούδια, καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών και αποκριάτικων δρώμενων από το Τμήμα Ελληνικών Χορών του Δήμου Καλυβίων.
Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία των μικρών μαθητών του 2ου Νηπιαγωγείου Καλυβίων, οι οποίες παρουσίασαν στο κοινό την κυρά Σαρακοστή (αυτοσχέδιο ημερολόγιο για τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστή – ζωγραφιά που απεικόνιζε την «κυρά –Σαρακοστή», χωρίς στόμα γιατί νήστευε, με σταυρωμένα τα χέρια γιατί προσευχόταν και με εφτά πόδια που το καθένα αντιπροσώπευε μια εβδομάδα νηστείας) αλλά και μάσκες που είχαν φτιάξει από πηλό.
Στο χώρο υποδοχής του Αμφιθεάτρου παρουσιάστηκαν εκθέσεις Παραδοσιακού Κεντήματος και Κοπανελίου από τις ομάδες εργασίας των τμημάτων της ΝΕΛΕ καθώς και εκθέσεις Κεραμικής – Αγγειοπλαστικής και έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Κεραμική – Αγγειοπλαστική στις χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα MEDINS”.
Επίσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα με την βοήθεια εκπαιδευτή, να έρθουν σε επαφή με τον πηλό και να φτιάξουν τα δικά τους δημιουργήματα στον τροχό.