Μια ξεχωριστή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013 στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Σαρωνικού. Πρόκειται για την παρουσίαση του βιβλίου «Ημερολόγιο ελληνο – ιταλικού πολέμου του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη» (που περιλαμβάνει ως παράρτημα το «Ημερολόγιο πολέμου του Ιωάννη Σπ. Δημητρίου») που διοργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Νομικού Προσώπου ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ του Δήμου Σαρωνικού.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος καλωσορίζοντας το κοινό, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να εκδίδονται βιβλία ειδικά σε περιόδους κρίσης σαν και αυτή που βιώνει η χώρα μας και στη συνέχεια κάλεσε την πρώτη από τους ομιλητές, την αρχαιολόγο και επίτιμη Διευθύντρια της Α’ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ελένη Γκίνη Τσοφοπούλου να λάβει το λόγο. Η κα Τσοφοπούλου στη σύντομη ομιλία της ανέπτυξε την αξία του ημερολογίου από αρχαιολογικής πλευράς, εστιάζοντας στον Χρίστο Ν. Πέτρου – Μεσογείτη ως αρχαιολόγο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ημερολόγιο αυτό θα μπορούσε να ήταν αρχαιολογικό.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ομιλία της φιλόλογου και ιστορικού κας Ελένης Κ. Δημητρίου, η οποία ανέλυσε το πώς μπορεί μια υποκειμενική καταγραφή, όπως είναι ένα ημερολόγιο, να θεωρείται αξιόπιστη επιστημονικά πηγή. Το στρατιωτικό ημερολόγιο, όπως επισήμανε η κα Δημητρίου,είναι το καταφύγιο της λογικής σε συνθήκες κόλασης και αποτελεί την αλήθεια του καθενός. Για το λόγο αυτό η ανάγνωση των ημερολογίων μας συναρπάζει, χωρίς να εστιάζουμε στα λάθη ή τα πάθη του συγγραφέα τους αλλά στην ουσία.
Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κα Γαρυφαλιά Αδάμη, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό περίγραμμα της εποχής και πώς αυτό αποτυπώθηκε στο ημερολόγιο του Χρίστου Ν. Πέτρου Μεσογείτη, στο οποίο συνετέλεσε και η ανάγνωση αποσπασμάτων του ημερολογίου.
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο στρατιωτικός γιατρός και λογοτέχνης κ. Άρης Χαραλαμπάκης, ο οποίος με την ιδιότητα του στρατιωτικού ιατρού αναφέρθηκε στην προσφορά των γιατρών και γενικότερα των υγειονομικών στον πόλεμο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λογοτεχνική αξία των ημερολογίων και στην ευαισθησία αλλά και τον πατριωτισμό των δύο στρατιωτών, διαβάζοντας και σχολιάζοντας ανάλογα κείμενα από τα ημερολόγια.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του Χρήστου Ι. Δημητρίου, ο οποίος επιμελήθηκε τα κείμενα και τις φωτογραφίες των ημερολογίων. Ο κ. Δημητρίου συνδεόταν με δεσμούς συγγένειας και με τους δύο συγγραφείς των ημερολογίων (ο Ιωάννης Δημητρίου ήταν ο πατέρας του και ο Χρίστος Πέτρου – Μεσογείτης θείος του) και για το λόγο αυτό η συναισθηματική φόρτιση για τον ίδιο ήταν μεγάλη. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια για την έκδοση των ημερολογίων, από τη στιγμή που ανακάλυψε την ύπαρξή τους και εξήγησε πως αυτό που βάρυνε στην απόφασή του αυτή ήταν το γεγονός ότι τα ημερολόγια αυτά αποτελούν πολύτιμα ιστορικά κείμενα που θεώρησε υποχρέωσή του να τα μοιραστεί με τον κόσμο.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης. Ο κ. Φιλίππου καλωσόρισε με τη σειρά του τους παραβρισκόμενους σε αυτήν την εκδήλωση που, όπως και ο ίδιος δήλωσε, «αποτελεί μια στιγμή ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης, μια ιδιαίτερη ιερή στιγμή αφού με τη βιβλιοπαρουσίαση αυτή τιμούμε δυο αγνούς και σεμνούς στρατιώτες – αγωνιστές του έπους του ελληνοϊταλικού πολέμου και τους τιμούμε μέσα από τις ίδιες τους τις μαρτυρίες, μέσα από τα ίδια τους τα χειρόγραφα, που δεν είναι τίποτα άλλο από τα προσωπικά τους βιώματα όπως οι ίδιοι τα έζησαν και τα βίωσαν στις σκληρές ώρες του πολέμου».
Όσον αφορά στο ημερολόγιο του Ιωάννη Σπ. Δημητρίου, ενός ανθρώπου που έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και σεβασμού στα Καλύβια, το χαρακτηριστικό του είναι ότι καθώς ο συγγραφέας έζησε τα γεγονότα ευρισκόμενος στην πρώτη γραμμή του μετώπου, περιγράφει όλη τη σκληρότητα του πολέμου. Ο ρεαλισμός και η περιγραφή της ωμής βίας του πολέμου είναι το κύριο χαρακτηριστικό της μαρτυρίας του αφηγητή στρατιώτη Ιωάννη Σπ. Δημητρίου και αυτό είναι που συγκλονίζει τον αναγνώστη.
Στην αναφορά του στο δεύτερο ημερολόγιο του αρχαιολόγου Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, ο δήμαρχος στάθηκε στη σπουδαία προσωπικότητα του συγγραφέα που μόνο μια πτυχή της καταγράφεται στο συγκεκριμένο βιβλίο, εκείνη της συμμετοχής του και της προσφοράς του στον πόλεμο του 40. Επισήμανε δε ότι το ημερολόγιο του περιέχει μια αναλυτική αφήγηση και εξιστόρηση όλων των στρατιωτικών γεγονότων, όπως τα έζησε ο ίδιος από τον Αύγουστο του 1940 μέχρι το τέλος του πολέμου και την επιστροφή στη γενέτειρά του, τα Καλύβια. Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο ημερολόγιο μοναδικό είναι η πολύπλευρη περιγραφή τόσο των στρατιωτικών και πολεμικών γεγονότων, όσο και των τόπων και των ανθρώπων που συναντά σε όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής του πορείας. Η επάρκεια με την οποία περιγράφει εικόνες των τόπων που συναντά, αλλά και σκηνές από τη ζωή και τον κοινωνικό βίο των ανθρώπων που ζουν στους χώρους που διαδραματίζονται τα πολεμικά γεγονότα είναι ιδιαίτερη και αυτό οφείλεται στο αφενός στο γεγονός ότι κατάγεται από αγροτική οικογένεια και έχει ζήσει από κοντά την αγροτική ζωή και αφετέρου στην ιδιότητά του ως ερευνητή καθώς ήδη ήταν στην ηλικία των 31 ετών οπότε και επιστρατεύτηκε, ένας ώριμος επιστήμονας, ένας αναγνωρισμένος αρχαιολόγος.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος εξέφρασε την αγωνία του για τον αν ο Δήμος Σαρωνικού έχει αποδώσει την οφειλόμενη προς τον Χρίστο Ν. Πέτρου – Μεσογείτη τιμή με την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και τόνισε πως «ό,τι κάναμε, το κάναμε με πολλή αγάπη και απέραντο σεβασμό στη μνήμη του».
Ιδιαίτερη νότα στην όλη βραδιά έδωσε με τις αφηγήσεις των πιο χαρακτηριστικών αποσπασμάτων και από τα δύο ημερολόγια ο σκηνοθέτης Γιώργος Πετρινόλης. Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε η προβολή φωτογραφιών από το ελληνοϊταλικό μέτωπο και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη (δωρεά της οικογένειάς του).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο πρώην βουλευτής κ. Θανάσης Λεβέντης, ο Αντιδήμαρχος Σπάτων κ. Θανάσης Μαργέτης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σαρωνικού κα Μαρία Κόλλια, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατερίνα Πρίφτη, Γιώργος Τζιβίλογλου, Σπύρος Δημητρίου, Ανδρέας Πέγκας, Ευάγγελος Ζεκάκος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου κ. Αλέξανδρος Αθανασόπουλος, οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων κ.κ. Μαργαρίτα Στουραϊτη και Μάρθα Συριανάκη και ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Ευάγγελος Μιχάλης.
Ξεχωριστής σημασίας ήταν η παρουσία των δημάρχων Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργου Μηλιαρά, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, Βιάννου Ηρακλείου κ. Παύλου Μπαριτάκη και Χερσονήσου Ηρακλείου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, καθώς και του προέδρου του Συλλόγου Λασιθιωτών κ. Αντώνη Τσομπανάκη και αυτό γιατί στις συγκεκριμένες περιοχές έζησε και εργάστηκε ο Χρίστος Ν. Πέτρου – Μεσογείτης.