Δήμος
Σαρωνικού
Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Εκδήλωση

Εκδηλώσεις

Δείτε Περισσότερα
Παρασκευή 24.09.2010

Πρόγραμμα NARPIMED Διημερίδα στο Δήμο Καλυβίων 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2010

Με μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή άσκηση ασφαλούς εγκατάλειψης του Δημαρχιακού Μεγάρου μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου η Διημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Καλυβίων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NARPIMED για την Πρόληψη των Φυσικών Καταστροφών στις χώρες της Μεσογείου (23 & 24 Σεπτεμβρίου 2010).
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μαρκοπούλου και Λαυρίου με την αρωγή των Εργαζομένων στο Δήμο Καλυβίων, της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων και του Τμήματος Σαμαρειτών Διασωστών – Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και όλων όσων συμμετείχαν στη Διημερίδα.
Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την ασφαλή εγκατάλειψη του Δημαρχιακού Μεγάρου λόγω πυρκαγιάς, η οποία προκλήθηκε αρχικά στο υπόγειο επίπεδο του κτιρίου, αλλά εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών εξαπλώθηκε γρήγορα και στα υπόλοιπα επίπεδα του Δημαρχείου. Λόγω της γρήγορης εξέλιξης του συμβάντος, κάποια άτομα δεν εκτίμησαν σωστά τη δημιουργημένη επικίνδυνη κατάσταση και δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν τις εσωτερικές οδεύσεις διαφυγής, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα στο κτίριο. Για τον απεγκλωβισμό τους πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα δύο επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ με την επιπρόσθετη υποστήριξη των Σαμαρειτών Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιήθηκε και η διάσωση των ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί σε άλλο τμήμα του Δημαρχείου. Με τις επεμβάσεις αυτές επετεύχθη ο απεγκλωβισμός των παγιδευμένων ατόμων αλλά και η κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου – 1η ημέρα της συνάντησης) πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Καλυβίων Διεθνής Σύσκεψη με θέμα «Πρόληψη Φυσικών Καταστροφών στις Χώρες της Μεσογείου: Πρόσκληση για το μέλλον».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλυβίων κ. Πέτρος Φιλίππου, εκ μέρους της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής ο Αντινομάρχης κ. Πάρις Ευαγγελίου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής Αρχιπύραρχος κ. Αναστάσιος Βλάχος και εκ μέρους της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας της Molise ο κ. Umberto Capriglione.
Ο κ. Φιλίππου, ως οικοδεσπότης της Διημερίδας, στην ομιλία του, αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στην πυρκαγιά του 2007 που έπληξε το Δήμο Καλυβίων και στη σημαντική προσπάθεια που πραγματοποιεί ο Δήμος τα τελευταία τρία χρόνια (2007 – 2010) για την αναδάσωση του Πάνειου Όρους και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή, επισήμανε τα εξής όσον αφορά στη συμμετοχή του Δήμου Καλυβίων στο Πρόγραμμα NARPIMED: «Με δεδομένη τη μακρόχρονη και συνεχή παρουσία του Δήμου μας σε Ευρωπαϊκά και Μεσογειακά δίκτυα πόλεων και τη συμμετοχή του σε διαδημοτικές συνεργασίες για Ευρωπαϊκά Προγράμματα θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική και ιδιαίτερα χρήσιμη την εμπλοκή του και σε Προγράμματα που αφορούν σε θέματα κινδύνων και φυσικών καταστροφών.
Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το NARPIMED, το οποίο μας έδωσε την δυνατότητα να συνεργαστούμε με τους φίλους από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τουρκία, να ανταλλάξουμε εμπειρίες και απόψεις καθώς και να μοιραστούμε καλές πρακτικές.
Τέτοιες συνεργασίες που μας δίνουν τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, θέτουν γερές βάσεις στο να δημιουργηθεί μια καλά οργανωμένη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας στο Νέο Δήμο Σαρωνικού που θα προκύψει μετά τις Δημοτικές Εκλογές της 7ης Νοεμβρίου».
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισηγήσεις των συμμετεχόντων εταίρων (Ιταλία, Ισπανία, Αλγερία, Μαρόκο και Τουρκία), των Ελλήνων πανεπιστημιακών καθώς και θεσμικών φορέων με αρμοδιότητα σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Συγκεκριμένα, το πλήρες πρόγραμμα των εισηγήσεων είχε ως εξής:
 «Νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη των Δασικών Πυρκαγιών στον 21ο αιώνα: Το πρόγραμμα INCA και η εφαρμογή του στην Ανατολική Αττική» από το Dr. Γαβριήλ Ξανθόπουλο, Δασολόγο – Ερευνητή, Ειδικό Δασικών Πυρκαγιών (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας – Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων)
 «Πρόληψη Φυσικών Καταστροφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την καταστροφή στην πρόληψη» – Prof. Francisco Vidal από το Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Πρόληψης Σεισμικών Καταστροφών της Ανδαλουσίας – Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Ισπανία)
 «Ο Εθελοντισμός της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα σήμερα: συμπεράσματα και προοπτικές» – κ. Στέλιος Βερνίκος (Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης)
 «Μελέτες Μείωσης Κινδύνων (πυρκαγιάς και σεισμού) στην Τουρκία» – Dr. Selçuk ÇILINGIR (Πολιτικός Μηχανικός – Άγκυρα/Τουρκία) – Διαχείριση καταστροφής και έκτακτης ανάγκης. Τμήμα προγραμματισμού και μετριασμού.
 «Προτεραιότητες υγείας στις Φυσικές Καταστροφές» – κ. Κων/νος Παπαϊωάννου (πλαστικός χειρουργός, Ευρωπαϊκό Master στην Ιατρική των Καταστροφών, τ. Πρόεδρος της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα)
 «Τα αποτελέσματα του Προγράμματος NARPIMED» – Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας της Molise (Ιταλία)
 «Η ιστοσελίδα www.politikiprostasia-naaa.gr – ένα εργαλείο για τη διαχείριση κινδύνων, την πρόληψη και την αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής)
 «Οδηγίες για το εγχειρίδιο για την πρόληψη κινδύνου στις Μεσογειακές Χώρες» – Dr. Gabriele Petrucci (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας – Ίδρυμα για τις Τεχνολογίες των Κατασκευών της l΄Aquila – Ιταλία)
 «Εθελοντισμός – Βασικός Πυλώνας στην Πολιτική Προστασία» – κ. Αναστάσιος Γερασιμάτος (Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών – Τμήμα Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού)
 «Η εξέλιξη των κανόνων σχετικά με την πρόληψη Φυσικών Καταστροφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση» – Dr. Mauro Chilante (Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας – Ίδρυμα για τις Τεχνολογίες των Κατασκευών της l΄Aquila – Ιταλία)
 «Συμπεριφορά του ατόμου την ώρα του κινδύνου» – κ. Κων/νος Κοκολάκης, (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας)
 «Νομοθεσία, Πόροι και Προγράμματα για την ενίσχυση της ικανότητας Πολιτικής Προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» – Dr. Alessandro Pernice, Ινστιτούτο για την καταγραφή και τη διατήρηση της Ευρωμεσογειακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (HERIMED) – Ιταλία
 «Η συμβολή της βιωματικής εκπαίδευσης των μαθητών – ενεργών πολιτών του μέλλοντος στην Πρόληψη Φυσικών Καταστροφών» – κα Αικατερίνη Ζηνέλη, Εκπαιδευτικός, Μέλος της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλυβίων
 «Ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής στην Πρόληψη Φυσικών Καταστροφών» – κ. Θεόδωρος Μπέλλος, κα Ευαγγελία Κουφοπαντελή (γεωλόγοι) και κα Ελένη Παντζαρτζή (απόφοιτη Ε.Σ.Δ.Δ.) από τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής
 «Οι βασικοί άξονες σε θέματα Αντισεισμικής Προστασίας στην Ελλάδα – Η
συμβολή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.)» –
κ. Χρύσα Γκουντρομίχου, Γεωλόγος MSc, Dr. Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγος από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας
Τη συζήτηση συντόνισαν ο κ. Γεώργιος Σωφρόνης (Δημοτικός Σύμβουλος και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καλυβίων) και ο Dr. Roberto Albergoni (Ινστιτούτο για την καταγραφή και τη διατήρηση της Ευρωμεσογειακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς HERIMED – Ιταλία). Η Σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανάλυση από τον Prof. Francisco Vidal των συμπερασμάτων που προέκυψαν από τις εργασίες του Προγράμματος NARPIMED.

Σημαντική Ανακοίνωση