Δήμος
Σαρωνικού
Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Εκδήλωση

Δευτέρα 6.09.2021

Προβολή της ταινίας “HΛΕΚΤΡΑ” του Μιχάλη Κακογιάννη

Ο Σαρωνικός , η πόλη του θερινού σινεμά προβάλει στους κινηματογράφους της, ταινίες –σταθμούς στην ιστορία της μεγάλης οθόνης, στο πλαίσιο αφιερώματος στον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Μιχάλη Κακογιάννη.

Από τις 6 μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2021 ο δήμος Σαρωνικού και το ΝΠΔΔ Αριστόδικος σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους σινεφίλ να απολαύσουν στους κινηματογράφους της Σαρωνίδας και της Γαλάζιας Ακτής στο Λαγονήσι, τον «Βυσσινόκηπο», τις «Τρωάδες», την «Ηλέκτρα» και το ντοκιμαντέρ «Αττίλας 74», τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη. Τις ταινίες θα προλογίσει ο δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου Ιάσων Τριανταφυλλίδης.

  • Τρίτη 07/09/21 και ώρα 20:00.

Κινηματογράφος «Τριανόν», Κεφαλληνίας 4, Σαρωνίδα

  • Τρίτη 07/09/21 και ώρα 20:00.

Κινηματογράφος «Γαλάζια Ακτή»,  Γαλάζιας Ακτής 110, Λαγονήσι

Ηλέκτρα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Πρωταγωνίστρια και τραγικό πρόσωπο είναι η Ηλέκτρα, η οποία παντρεμένη μ’ ένα χωρικό περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν συναντά και πάλι τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν και σκοτώνουν τη μητέρα τους Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο.

ΒΡΑΒΕΙΑ-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ: Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Προσαρμογής Ήχου, Βραβείο Διεθνούς Ενώσεως Νέων, Θεσσαλονίκη 1962: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Ένωση Ελλήνων Κριτικών: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ & Β΄ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού, Καλύτερης Μουσικής, Βραβεία στα Φεστιβάλ του Εδιμβούργου (1962), του Ακαπούλκο (1962), του Βερολίνου (1963), Υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Ξένης Ταινίας (1962). Εκτός από την Υποψηφιότητα για Όσκαρ, πήρε συνολικά 25 Διεθνείς Διακρίσεις.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Ηθοποιοί: Ειρήνη Παπά, Γιάννης Φέρτης, Μάνος Κατράκης, Τάκης Εμμανουήλ, Νίκος Περγιάλης, Θεανώ Ιωαννίδου, Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης, (βασισμένο στο έργο του Ευριπίδη), Διεύθυνση Φωτογραφίας : Ουώλτερ Λάσσαλυ, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, Σκηνικά – Κοστούμια: Σπύρος Βασιλείου.

Είδος: Αρχαία Τραγωδία, Παραγωγή: Φίνος Φιλμ, Διάρκεια: 110΄.