Το τελευταίο θεατρικό έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» ανέβασε με μεγάλη επιτυχία η Θεατρική Πορεία «Ανοιχτά Πανιά» του Νομικού Προσώπου «ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ» του Δήμου Σαρωνικού, σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιώργου Πετρινόλη.
Η παράσταση που γνώρισε τεράστια ανταπόκριση από το κοινό και τις πέντε ημέρες που παρουσιάστηκε, περιγράφει τα γεγονότα κατά την περίοδο πένθους σε ένα σπίτι στην Ανδαλουσία, όπου η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα, μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της, γίνεται τυραννική με τις πέντε κόρες της, που σπάνια είχαν οποιαδήποτε επαφή με το άλλο φύλο. Επιβάλλει πένθος οκτώ χρόνων και τον εγκλεισμό τους μες στο σπίτι, καθώς η ανώτερη τάξη τους δεν τους επιτρέπει να "ανακατεύονται" με τους απλούς χωρικούς. Ο συγγραφέας, μέσα από αυτά τα γεγονότα, στηλιτεύει τις συνήθειες της ανδροκρατούμενης άρχουσας τάξης της Ισπανίας της δεκαετίας του ’30.
Η Ανγκούστιας, η μεγαλύτερη κόρη της Μπερνάρντα από τον πρώτο της γάμο, κληρονομεί την περιουσία του πατέρα της κι έτσι προσελκύει το ενδιαφέρον ενός μνηστήρα, του Πέπε Ρομάνο. Τον Πέπε όμως ποθούν κι η Αδέλα, η μικρότερη κόρη, που αρνείται να υποταχθεί στη μητέρα της και συνάπτει ερωτική σχέση μαζί του, αλλά κι η Μαρτίριο, που τη ζηλεύει για κάτι που η ίδια δεν μπορεί να αποκτήσει, λόγω του παρουσιαστικού της. Η ζήλια της Μαρτίριο θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος της Αδέλα και τη διατήρηση του πένθους στο σπίτι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έργο δεν εμφανίζεται επί σκηνής κανένας ανδρικός χαρακτήρας. Ακόμα κι ο Πέπε Ρομάνο, το αντικείμενο του πόθου για τις κόρες της Μπερνάρντα και μνηστήρας της Ανγκούστιας, δεν εμφανίζεται ποτέ. Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα (1936).
Η παράσταση έτυχε μεγάλης αποδοχής από το θεατρόφιλο κοινό τόσο του δήμου Σαρωνικού όσο και των γειτονικών δήμων και οι θεατές που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου στα Καλύβια, αντάμειψαν τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη για τις ερμηνείες τους και την απόδοση – σκηνοθεσία του έργου με το πιο θερμό τους χειροκρότημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των παραστάσεων υπήρχε στην είσοδο του αμφιθεάτρου καλάθι τροφίμων για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου.
Η Θεατρική Πορεία «Ανοιχτά Πανιά» γεννήθηκε τον χειμώνα του 2000 στο Πολιτιστικό Κέντρο του πρώην Δήμου Καλυβιών στο Λαγονήσι, μέσα από τα προγράμματα της ΝΕΛΕ Ανατολικής Αττικής και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη δημιουργική της διαδρομή με μεγάλη επιτυχία με ανέβασμα πολλών παραστάσεων και συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.