To Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων αποτελεί ένα καινοτόμο, αποτελεσματικό εργαλείο που εφαρμόζεται στον Δήμο Σαρωνικού προκειμένου να αξιολογούνται οι πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων οι οποίες επιλέγονται.
Ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 24.4.24, ώστε η δημοτική αρχή να έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί μέσω ενός αντικειμενικού δείκτη την ουσιαστική απόδοση όλων των μέτρων που λαμβάνει γύρω από το θέμα των αποβλήτων, της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης. Εφαρμόζεται δε, για πρώτη φορά στον Δήμο Σαρωνικού.
Στοιχεία για το πρώτο δεκάμηνο του 2024
Ύστερα από δέκα μήνες αδιάλειπτης λειτουργίας του και συστηματικής καταγραφής των στοιχείων, η δημοτική αρχή δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία διαχείρισης για τους 10 πρώτους μήνες (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2024), όπως αποτυπώθηκαν για κάθε μια από τις ξεχωριστές ομάδες διαχείρισης. Έχει προηγηθεί η κοινοποίηση αντίστοιχων στοιχείων για το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Οι ομάδες τις οποίες παρακολουθεί το Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης σε μηνιαία βάση, προκειμένου με αριθμητικά και συγκρίσιμα δεδομένα να οδηγηθεί σε συμπεράσματα είναι οι παρακάτω:
Α. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΦΗ (πίνακας Α):
Η μηνιαία ροή παραγωγής των απορριμμάτων που οδηγήθηκαν σε ΧΥΤΑ κυμάνθηκε κοντά στους 1600 τόνους μηνιαίως με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2024 περίπου 20000 τόνοι θα έχουν οδηγηθεί στη Φυλή, έναντι 17700 τόνων του 2023, αύξηση που οφείλεται στους καθαρισμούς οικοπέδων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του σχετικού νόμου. Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την επίτευξη των μικρών ποσοτήτων που απαιτεί ο ΠΕΣΔΑ κάτι για το οποίο έχουν μεθοδικά ξεκινήσει οι προσπάθειες από τον Δήμο Σαρωνικού.
Β. ΕΚΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΦΗ (πίνακας Β):
Οι εκτροπές από Υγειονομική Ταφή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και οι αντίστοιχες ποσότητες θα καταχωρηθούν όταν επίσημα δηλωθούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) στο τέλος του χρόνου από τους αναδόχους που έχουν αναλάβει τον κλαδοτεμαχισμό και τη μεταφορά των αποβλήτων σε αδειοδοτημένους χώρους.
Γ. ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ (πίνακας Γ και Γ1):
Διαπιστώθηκε ότι τα καθαρά ανακυκλώσιμα που μένουν μετά την διαλογή είναι περίπου το 58% του περιεχομένου. Δηλαδή, σχεδόν το μισό περιεχόμενο των συλλεχθέντων υλικών είναι ακατάλληλο και οδηγείται στο ΧΥΤΑ. Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας βρίσκεται στη φάση επαφών με την ΕΕΑΑ καθώς η ισχύουσα σύμβαση βαίνει προς το τέλος της και θα γίνει διαπραγμάτευση στα πλαίσια του νέου Νόμου 5151/11 Νοε 2024 περί αποβλήτων, για μία νέα που θα επιτρέπει να γίνει αποτελεσματικότερη η διαδικασία συλλογής μέσω των μπλε κάδων ή διακριτών ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών σε διαφορετικά χρώματα κάδων.
Δ. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ (ΔσΠ) ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ (πίνακας Δ και Δ1):
Η Διαλογή στη πηγή των ανακυκλώσιμων είναι μία από τις πιο σημαντικές παραμέτρους στην υπόθεση της Κυκλικής Οικονομίας που υποστηρίζεται με προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής. Σημειώνεται ότι οι ποσότητες της Κινητής Μονάδας που έχουν μετρηθεί δεν υπολογίζονται στον παρακάτω πίνακα (πίνακα Δ) καθώς οι ίδιες ποσότητες θα συμπεριλαμβάνονται στα reports του ΚΔΑΥ που είναι αποδέκτης των ανακυκλώσιμων της Μονάδας.
Ε. ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ (ΔσΠ) ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ (πίνακας Ε):
Το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει ήδη σχεδιαστεί και θα ξεκινήσει η εφαρμογή του στις αρχές του 2025.
Σε κάθε περίπτωση, η οριστική και επίσημη αποτύπωση των ποσοστών ανακύκλωσης υπολογίζεται μόνο μετά το κλείσιμο του ΗΜΑ (Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων) το οποίο για το 2024 υπολογίζεται να γίνει τον Μάρτιο-Μάϊο 2025.
Τελική αποτύπωση της διαχείρισης των απορριμμάτων (πίνακας ΣΤ)
- Η συνολική παραγωγή για το 2024 με αναγωγή βάσει των στοιχείων 10μήνου, υπολογίζεται περίπου σε 21.000 τν έναντι 23.300 τν το 2023.
- Το ποσοστό εκτροπής από ΧΥΤΑ, μέχρι τώρα είναι 10,1% έναντι 23,8% του 2023 (υπενθυμίζεται όμως ότι δεν έχουν καταχωρηθεί ακόμα οι εκτροπές που έχουν γίνει και αναμένεται η καταχώρησή τους στο ΗΜΑ οπότε και αναμένονται πολύ μεγαλύτερα ποσοστά τόσο στην εκτροπή όσο στην τελική Ανακύκλωση).
- Το γενικό ποσοστό Ανακύκλωσης του Δήμου μας αυτή τη στιγμή υπολογίζεται κοντά στο 6% όμως θα οριστικοποιηθεί μετά την έκδοση των σχετικών reports του ΚΔΑΥ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.
- Εκτιμάται ότι φέτος θα οριστικοποιηθεί το ποσοστό της Ανακύκλωσης πάνω από 5%, κάτι που θα μας επιτρέψει να κατοχυρώσουμε 5% έκπτωση στις χρεώσεις του ΕΔΣΝΑ βάσει του Πίνακα που ακολουθεί (πίνακας Ζ, κατηγορία Α/Α:α)
Από το Γραφείο Τύπου