Δήμος
Σαρωνικού
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Νέα

Δελτία Τύπου

Δείτε Περισσότερα
Παρασκευή 2.06.2023

Σάββατο 27 Μαΐου: Εκδηλώθηκε το 1ο σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς στον δήμο Σαρωνικού μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου – Ποια ήταν τα σημαντικότερα συμβάντα πολιτικής προστασίας για τον Μάιο.

Λίγες, μόνο, μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου εκδηλώθηκε το πρώτο σοβαρό περιστατικό πυρκαγιάς στον δήμο Σαρωνικού: Το Σάββατο 27 Μαΐου στην περιοχή του Πύργου Μελισσουργού τα πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας κλήθηκαν να συνδράμουν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε κατάσβεση φωτιάς που λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, απειλούσε να πάρει διαστάσεις. Η έγκαιρη παρέμβαση των πληρωμάτων στο πεδίο και η αποστολή ειδικών μηχανημάτων από το δήμο, συνετέλεσαν ώστε η πυρκαγιά να οριοθετηθεί εγκαίρως.

«Στόχος της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού είναι η διαφύλαξη της ζωής των πολιτών και του ευάλωτου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλη καμένη γη, ούτε για άλλες καμένες δασικές εκτάσεις. Η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία από μόνες τους δεν μπορούν να κάνουν θαύματα. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως υπεύθυνοι, ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται να διαφυλάξουν τη ζωή, την περιουσία και τη φύση. Εμείς από την πλευρά μας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η περίοδος αυτή να περάσει χωρίς την εκδήλωση σοβαρών περιστατικών», δηλώνει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Χρήστος Γκίνης.

Σχολιάζοντας την παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας στο συμβάν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χαράλαμπος Γαλάνης, τονίζει: «Τα πληρώματά μας έδωσαν για μια ακόμη φορά τον καλύτερο εαυτό τους και αποσοβήθηκαν τα χειρότερα. Αυτό όμως δεν φτάνει. Είναι πραγματικά σωτήριο να αποτελέσει νοοτροπία μας ότι δεν καίμε ξερόχορτα κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και ασφαλώς δεν πετάμε αποτσιγάρα από το αυτοκίνητο. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά και να συμβουλεύονται τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες».

Τα σημαντικότερα συμβάντα Πολιτικής Προστασίας.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, πέρα από τα φωτιά στην περιοχή «Πύργος Μελισσουργού», τα σημαντικότερα συμβάντα στα οποία κλήθηκε να παρέμβει η Πολιτική Προστασία τον Μάιο είναι τα παρακάτω:

 • Τοποθέτηση των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας, στους τομείς δράσεις τους ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου 2023.
 • Ειδοποίηση από 199, για συνδρομή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας για  ελεγχόμενη καύση  στην περιοχή της Π. Φώκαιας,  υπήρξε συμμετοχή από την Πυροσβεστική Λαυρίου.
 • Ειδοποίηση από πολίτη, για συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας σε διάσωση εγκλωβισμένης γάτας, στην περιοχή της Σαρωνίδας.
 • Ειδοποίηση από πολίτη, για συνδρομή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας σε τροχαίο επί της Λ. Θορικού, περιοχή Καλυβίων, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δυο αστυνομικών της ΔΙΑΣ. Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
 • Συμμετοχή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας, στην άσκηση του που πραγματοποίησε το πυροσβεστικό σώμα με την  κωδική  ονομασία  (ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ) , για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή  Αγ. Κωνσταντίνου  – Καμάριζας (Χάος)  και σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
 • Συνδρομή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας, σε ρύθμιση της κυκλοφορίας επί της Λ. Σουνίου στην περιοχή της Π. Φώκαιας, μπροστά από την χωματερή καθώς παρασύρθηκε φορτηγό μηχάνημα που συνεργάζεται με τον Δήμο (σπαστήρας κλαδιών) προς τον αιγιαλό. Δεν υπήρξε τραυματισμός.
 • Συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας, σε τροχαίο στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι – Αναβύσσου με Ι.Χ. λόγω της ολισθηρότητας δρόμου από λάδια, υπήρξε συμμετοχή από την τροχαία Κερατέας και έγινε μεταφορά του τραυματία από το  ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.
 • Συνδρομή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας, σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε πρανή επί της Λ. Θορικού Καλυβίων, υπήρξε συμμετοχή από την Πυροσβεστική Μαρκοπούλου.
 • Ειδοποίηση από πολίτη, για απομάκρυνση φερτών υλικών επί της Λ. Σουνίου στην   περιοχή Π. Φώκαιας, από τα πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας προς αποφυγή ατυχήματος.
 • Ειδοποίηση από πολίτη, για συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή Κερατέας, με τη συμμετοχή της  Πυροσβεστικής Μαρκοπούλου.
 • Παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας, σε τροχαίο μεταξύ 2 Ι.Χ. επί της Λ. Καλυβίων στην  περιοχή του Λαγονησίου. Δεν υπήρξε τραυματισμός.
 • Ειδοποίηση από 199, για συνδρομή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας σε κατάσβεση οχήματος στην περιοχή Καλυβίων. Υπήρξε συμμετοχή από την Πυροσβεστική Μαρκοπούλου, δεν υπήρξε τραυματισμός.
 • Ειδοποίηση από 199, για συνδρομή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας σε τροχαίο με Ι.Χ. επί της Λ. Σουνίου  στην περιοχή Μαύρο –Λιθάρι Αναβύσσου.
 • Ειδοποίηση από 199, για συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή της Φέριζας, υπήρξε συμμετοχή   από την  Πυροσβεστική Λαυρίου.
 • Ειδοποίηση από 199, για συνδρομή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας σε κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή κοντά στο κτήμα Μελισσουργού, υπήρξε συμμετοχή από την Πυροσβεστική Λαυρίου -Μαρκοπούλου και Κορωπίου.
 • Ειδοποίηση από 199, για συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας σε τροχαίο μεταξύ  Ι.Χ  και   φορτηγού επιβατικού, επί της Λ. Σαρωνίδος – Αναβύσσου, υπήρξε  συμμετοχή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λαυρίου, δεν υπήρξε τραυματισμός.
 • Συνδρομή των πληρωμάτων της Πολιτικής Προστασίας, για την ομαλή διεξαγωγή  καθαρισμού του βυθού στην  παραλία της Σαρωνίδας,  από το Αμερικάνικο κολέγιο Deree και σε συνεργασία  με  τις  περιβαλλοντικές οργανώσεις Ghost Diving Greece και Healthy Seas .
 • Πραγματοποίηση κλαδεμάτων στα πρανή, στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης στον Κουβαρά από τα πληρώματα της Πολιτικής Προστασίας.
 • Ειδοποίηση από πολίτη, για συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας σε τροχαίο μεταξύ 2 Ι.Χ. στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι – Αναβύσσου, υπήρξε τραυματισμός και μεταφορά τους από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

 

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

 

Σημαντική Ανακοίνωση