Δήμος
Σαρωνικού
Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Σύλλογοι & Φορείς

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παλαιά Φώκαια

“Αγία Ειρήνη”

Ο Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος “Η Αγία Ειρήνη” ιδρύθηκε το 1978 από μία ομάδα συμπολιτών μας, η οποία ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση και ευαισθητοποιήθηκε σε θέματα εξωραϊσμού και προστασίας του περιβάλλοντος.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο συνέρχεται στις 3 Ιουλίου 1978 υπό την προεδρία του αείμνηστου Ηλία Βετούλη.

Την προεδρία του συλλόγου αναλαμβάνει το 1980 ο Ροδάμανθος Στάμου. Ο αείμνηστος πρόεδρος έμελλε να ταυτίσει το όνομα του με την ζωντανή ιστορία του συλλόγου. Στην 20ετή θητεία του, ο σύλλογος επέδειξε αξιοζήλευτη πολιτιστική δραστηριότητα και πρωτοβουλίες σχετικά με δενδροφυτεύσεις κοινόχρηστων χώρων, αξιοποίηση παραλιών, δημιουργία παραδοσιακού καρναβαλιού (γαϊτανάκι) και καθιέρωση βραβείων για την επιτυχή είσοδο των νέων της Παλαιάς Φώκαιας σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στις δραστηριότητες του συλλόγου ανήκει από το 1988 το συγκρότημα Ελληνικών παραδοσιακών χορών που απαρτίζεται από τμήματα παιδιών, εφήβων και ενήλικων και αριθμεί άνω των 120 χορευτών, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και επίβλεψη της δασκάλας παραδοσιακών χορών Κας Βαγγελιώ Ιερωνυμάκη, ενώ παράλληλα διατηρεί βεστιάριο με 70 και πλέον παραδοσιακές φορεσιές, αποτελώντας έως και σήμερα εστία διάδοσης της μουσικοχορευτικής παράδοσης του τόπου μας και σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ταυτότητα της Παλαιάς Φώκαιας με διεθνή αναγνώριση. Στις 24/10/2011 κατόπιν αιτήσεως του Συλλόγου στο Δήμο Σαρωνικού, επί δημαρχίας του κου Φιλίππου Πέτρου, αντιδημαρχίας του κου Τσαλικίδη Μανώλη και προέδρου Δημ. Κοινότητος Π. Φώκαιας κου Λάμπρου Γεωργίου παραχωρήθηκε ως μόνιμη έδρα στο Σύλλογο μας το οίκημα που βρίσκεται στο λόφο της Αγίας Ειρήνης, απαλλάσσοντας έτσι το Σύλλογο από το οικονομικό βάρος του ενοικίου. Τον Οκτώβριο του 2012 ανέλαβαν την διδασκαλία παραδοσιακών χορών η Κα Καλογεροπούλου Ελπίδα και Κος Δεληγιάννης Νίκος (από τους πρώτους χορευτές του συλλόγου μας ). Τον Απρίλιο του 2016, σε συνεργασία με τον Ι.Ν. Αγ. Ειρήνης Παλ. Φώκαιας, παραχωρήσαμε τα Γραφεία μας στη Εκκλησία, ώστε να πραγματοποιούνται το Κατηχητικό Σχολείο κάθε Κυριακή, όπως επίσης και ιδιαίτερα μαθήματα Ελληνικών σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, δωρεάν.

Στις ετήσιες δράσεις του συλλόγου ανήκουν η διοργάνωση διαλέξεων και ομιλιών γύρω από τους καταστατικούς σκοπούς του, καθώς και εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία και θεατρικές παραστάσεις, περιβαλλοντικούς περιπάτους και γενικά ότι έχει σχέση με επιμόρφωση και εξωραϊσμό. Ζώντας, βέβαια, την οικονομική κρίση της χώρας μας, ο σύλλογος μας προσαρμόζεται στην ανάγκες της εποχής, κάνοντας δωρεές στο συσσίτιο της Εκκλησίας καθώς και βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος μας προσπαθεί μέσα από τις δραστηριότητες και πράξεις του, να διαδώσει στα μέλη του Πολιτισμός, Ήθος και Παιδεία από τον μικρότερο έως το γηραιότερο. Αυτός ήταν ο σκοπός δημιουργίας του και με αυτά τα ιδανικά η καινούργια γενιά θα συνεχίσει να πορεύεται.

Δανιήλ Ελένη
Πρόεδρος