Δήμος
Σαρωνικού
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024

Σύλλογοι & Φορείς

Στοιχεία Επικοινωνίας

6999285869, 6945578515
Μ.Αλεξάνδρου 19 , 19013, Ανάβυσσος

Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Αναβύσσου

Το χορευτικό τμήμα του Δήμου Αναβύσσου ιδρύθηκε το 1993. Οι πρώτες του συμμετοχές ήταν σε πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Αναβύσσου. Το Νοέμβριο του 2004, το τμήμα εντάσσεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου  Αναβύσσου και  κάνει ένα νέο πιο δυναμικό ξεκίνημα με έναν καταξιωμένο στο χώρο χοροδιδάσκαλο, τον κ. Σάκη Τσαγκογιάννη.

Ακολούθησαν συμμετοχές σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Αναβύσσου με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη εκδήλωση- αφιέρωμα στη Θράκη και στους πρόσφυγες της Αν. Ρωμυλίας, τον Ιούλιο του 2006, τιμώντας παράλληλα τον κ. Χρόνη Αηδονίδη για την προσφορά του στην παράδοση των περιοχών αυτών. Το 2009 πλαισιώνει χορευτικά την  εκδήλωση «εάλω ή ουκ εάλω η πόλις» με κεντρική ομιλίτρια την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, στο Plaza Rezort με χορούς Μ. Ασίας.

Στις 16 Ιουνίου 2010, η χορευτική αυτή ομάδα και εν όψει «Καλλικράτη» αλλάζει νομική μορφή και ανήκει πλέον στον Χορευτικό – Λαογραφικό Όμιλο Αναβύσσου,  ο οποίος διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο  με 87 ενεργά μέλη ενώ τα τμήματα που λειτουργούν είναι το τμήμα παραδοσιακών χορών  με έξι χορευτικές ομάδες που απαριθμούν 140 χορευτές, εκ των οποίων 40 είναι παιδιά και τμήμα παραδοσιακού κεντήματος.

Από τον πρώτο κιόλας χρόνο της ίδρυσής του μέχρι σήμερα συμμετέχει σε 25 χορευτικές παραστάσεις στην Ανάβυσσο και στους όμορους Δήμους. Μερικές από αυτές είναι:

  • Στις 18 Ιουνίου 2011, διοργανώνει τη χορευτική παράσταση αφιερωμένη στο περιβάλλον, με τίτλο «της φύσης τα καμώματα, χοροί και ξεφαντώματα….», όπου παίρνουν μέρος όλες οι χορευτικές ομάδες του συλλόγου με 120 χορευτές.
  • Το Σεπτέμβριο 2011, μετά από πρόσκληση του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, παρουσιάζει χορούς απ’ όλη την Ελλάδα στο συνέδριο EurosensorsXVV, στον Άλιμο.
  • Στις 29 Οκτωβρίου 2011, ταξιδεύει στην Άρνα Λακωνίας, όπου και συμμετέχει χορευτικά στη Γιορτή Κάστανου.
  • Την Πρωτομαγιά 2012, διοργανώνει φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με τίτλο «Λαογραφικός Περίπλους». Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος 11 μουσικά και χορευτικά σχήματα ενώ στο χώρο είχαν στηθεί περίπτερα από συλλόγους που  ασχολούνται με την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό του ελληνισμού.

Με δέος απέναντι στον πλούτο και την ποικιλία της χορευτικής μας παράδοσης και με ευαισθησία για την πιστή αναπαραγωγή της και τη διδασκαλία της στην πιο γνήσια κι ανόθευτη μορφή της,  ο ΧΛΟΑ  πραγματοποίησε, επίσης,  τρία σεμινάρια παραδοσιακών χορών, που αφορούσαν τις περιοχές Θράκη, Καππαδοκία και Κρήτη, με εισηγητές τους κ. Β. Δημούδη, κ. Β. Σιδηρόπουλο και κ. Μ. Παττακό αντίστοιχα.

Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων και επιμορφωτικών προγραμμάτων του συλλόγου, τον Νοέμβριο του 2011, παρουσιάζει την έρευνα της Φιλόλογου-Λαογράφου κας Χαρακοπούλου Γεωργίας με θέμα «Από τη Μ.Ασία στην Ανάβυσσο: η ταπητουργική δραστηριότητα στον προσφυγικό οικισμό της Αναβύσσου (1926-1980) και παράλληλα την πλαισιώνει με εκθέματα   (τάπητες –κειμήλια από τη Μικρά Ασία, τάπητες δαπέδου και τοιχοτάπητες που υφάνθηκαν από ταπητουργούς της  Αναβύσσου κατά το πρώτο μισό του 20ου αι.,  προσωπογραφίες των ταπητουργών, μικρών διαστάσεων χρηστικό αντίγραφο αργαλειού ταπητουργίας και βοηθητικά  εργαλεία).

Οι μικροί μας φίλοι, τέλος, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα (κατασκευή παραδοσιακού χαρταετού, κατασκευή πασχαλινής λαμπάδας, κατασκευή και  στολισμός Χριστουγεννιάτικου δέντρου) και να συμμετέχουν σε ένα αφηγηματικό ταξίδι, που στόχο είχε να ζωντανέψει την ατμόσφαιρα της παλιάς εκείνης εποχής και να τα φέρει σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας κατά την περίοδο του Δωδεκαημέρου, μέσα από μια σειρά παραμυθιών που παρουσίασε η κα Ζωή Νικητάκη.

Σημαντική Ανακοίνωση