Δήμος
Σαρωνικού
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Νέα

Ανακοινώσεις

Δείτε Περισσότερα
Δευτέρα 20.11.2023

Συνέδριο Δήμου Σαρωνικού και Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων με τίτλο “Η Επανάσταση στην Αττική. Η Συμβολή των Χωριών της Αττικής στην Εθνεγερσία”

Ο Δήμος Σαρωνικού και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» του Δήμου Σαρωνικού σας προσκαλούν στο συνέδριο με τίτλο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην εθνεγερσία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού στα Καλύβια.
Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος Σαρωνικού, μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλύβιων, με τίτλο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ». Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων «Αντώνης Τρίτσης».
Ο Δήμος μας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και μέσω της πρότασης που υλοποιεί, προάγει την ουσιαστική έρευνα και καταγραφή των πηγών, την τεκμηρίωσή τους και την αξιοποίησή τους προκειμένου να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης. Ένα ακόμη μέσο για ν’ αναδειχθεί και στο σήμερα μέρος της τοπικής ιστορίας που είναι και κομμάτι της ευρύτερης Ελληνικής ιστορίας. Μία μορφή παρακαταθήκης μέσω της χρήσης των τεχνολογικών υποδομών της Βιβλιοθήκης μας και συγκεκριμένα του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού.
Μέσα από τις εισηγήσεις του συνεδρίου μας θα επιχειρήσουμε να παραθέσουμε στοιχεία τόσο για τον ρόλο των Αρβανιτών στην Επανάσταση του 1821, όσο και για τη γλώσσα, τα ήθη και τις παραδόσεις που διασώζονται μέχρι σήμερα, καθώς και να παρουσιάσουμε τεκμήρια και ανάλεκτα από την περιοχή που ίσως γίνουν αφορμή για νέες έρευνες. Επιπλέον θα προβάλουμε ενδιαφέρουσες εργασίες ανάδειξης των παραδόσεων που έχουν γίνει και σε άλλες Αρβανιτόφωνες περιοχές της Αττικής αλλά και μια πλήρη εικόνα για το ίδιο το έργο, για τα στοιχεία που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί, καταχωρηθεί και τεκμηριωθεί στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού και το πως προσεγγίστηκαν από τους ερευνητές.
Ακολουθεί η πρόσκληση και το πρόγραμμα του Συνεδρίου.
Σημαντική Ανακοίνωση