Δήμος
Σαρωνικού
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Νέα

Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης

Δείτε Περισσότερα
Τρίτη 31.07.2018

Επιστολή του Πρόεδρου του Πανελλήνιου Δικτύου Συμπαραστατών προς τα μέλη του Δικτύου

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες ,
 
όπως είναι σε όλους μας γνωστό, το Πανελλήνιο Δίκτυο Συμπαραστατών, εξέφρασε από την αρχή τις αντιρρήσεις του για το νόμο ‘Κλεισθένης 1’.
 
Το τελευταίο χρόνο μάλιστα και προτού τεθεί σε διαβούλευση ως νομοσχέδιο, είχαμε καταθέσει σειρά υπομνημάτων με τις θέσεις μας, αντικρούοντας επί της ουσίας, τα όσα είχε προτείνει για τον ‘’Συμπαραστάτη’’ το πόρισμα της επιτροπής Πουλάκη .
 
Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ επέλεξε να μας αγνοήσει.
 
Όταν το ν.σ. «Κλεισθένης 1», τέθηκε σε διαβούλευση, το Δίκτυο εξέδωσε ψήφισμα όπου και επισήμανε για άλλη μια φορά την κάθετη αντίθεση του στην προτεινόμενη κατάργηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και της αντικατάστασης του με τον νομαρχιακό (τάχα δημοτικό) διαμεσολαβητή. 
 
Μετά το τέλος της διαβούλευσης και προτού το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή, καταφέραμε να έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, στην οποία καταθέσαμε και επίσημα ,το ψήφισμα αλλά και υπόμνημα με τις κατά άρθρο επισημάνσεις- διαφωνίες μας.
 
Ζητήσαμε δε, ως επίσημος φορέας  θεσμού, ο οποίος θίγεται άμεσα από το ‘’Κλεισθένης 1’’, να καταθέσουμε τις απόψεις μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όταν αυτό έρθει προς συζήτηση.
 
Όπως  ήδη γνωρίζεται αυτό δεν έγινε ποτέ.
 
Μοναδικό κέρδος της συνάντησης (παρά τις αρχικές υποσχέσεις), ήταν κάποιες μικροαλλαγές, όπως, η άρση ως κωλύματος της θητείας του Συμπαραστάτη για υποψηφιότητα σε δημοτικό ή περιφερειακό αξίωμα.
 
Πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενημερώσαμε με δελτίο τύπου (και ανοιχτή επιστολή προς Βουλευτές),για τα θεσμικά παράδοξα της κατάργησης του θεσμού του Συμπαραστάτη. Δυστυχώς και πάλι αγνοηθήκαμε.
 
Σύμφωνα λοιπόν με το «Κλεισθένης 1», ο θεσμός του τοπικού διαμεσολαβητή δηλαδή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, καταργείται από την επόμενη δημοτική περίοδο.
 
Ως Δίκτυο θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας την προσπάθεια ενημέρωσης, όλων των πολιτικών φορέων τόσο της κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με σκοπό την αποτροπή  της υλοποίησης  της κατάργησης του θεσμού.
 
Ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας, προτείνουμε τη μη κατάθεση-παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης, όπως αυτή ορίζεται ως υποχρέωση  από τα άρθρα 77 και 179 του ν. 3852/2010, τα οποία καταργεί ο νόμος ‘Κλεισθένης 1’.
 
Συνάδελφοι,Συναδέλφισσες ,
 
δεν ήταν ποτέ εύκολο να υπηρετούμε το θεσμό του Συμπαραστάτη ,τη μοναδική αιρετή ανεξάρτητη αρχή στη Τοπική Αυτοδιοίκηση ,ο καθένας και η καθεμιά από εμάς έχει να καταθέσει τις δικές  του προσωπικές θυσίες, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε συνεπείς με τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του.
 
Θυσίες,  που δεν πήγαν όμως χαμένες. Κερδίσαμε (μέρα τη μέρα ,υπόθεση την υπόθεση),την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών και αποδείξαμε εν τοις πράγμασι, τη χρησιμότητα του Συμπαραστάτη ακόμα και απέναντι στο εχθρικό περιβάλλον που διαμόρφωναν για εμάς, οι εισηγήσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.
 
Δυστυχώς η ανάγκη της κεντρικής διοίκησης να ελέγχει τα πάντα, δύσκολα μπορούσε να ανεχθεί έναν μη ελεγχόμενο θεσμό εκλεγμένο με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες. Θα πρέπει όλοι και όλες να είστε περήφανοι που υπηρετείτε αυτό το θεσμό, έστω και αν η επιτυχία, μας οδήγησε στη σημερινή νομοθετική ρύθμιση, που δεν είναι τίποτε άλλο παρ εκτός  η παραδοχή, ότι αφού δεν μπορούν να μας ελέγχουν… μας καταργούν.
 
Η προσπάθεια συνεχίζεται!
 
Ευάγγελος Μιχάλης
 
 
Σ.τ.Δ.Ε. Δήμου Σαρωνικού
Πρόεδρος του Δικτύου 
Δημοτικών κ Περιφερειακών Συμπαραστατών
 
 
 
 
 
Επισυναπτόμενα:

  1. To ψήφισμα του Δικτύου
  2. Το υπόμνημα για τον «Κλεισμένης 1»
  3. Το δελτίο τύπου –ανοικτή επιστολή
Σημαντική Ανακοίνωση